-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialMacin - orasul fantoma

Macin – orasul fantoma

Orasul Macin se prabuseste din punct de vedere economic si social. Daca in urma cu un deceniu acest oras, cu o populatie de peste 11.000 de suflete, se mandrea cu o prosperitate de invidiat, acum mai putin de 2.000 de oameni din aceasta asezare urbana mai au un loc de munca. Aproape 4.000 de macineni ingroasa randurile somerilor. Multi dintre acestia si-au luat lumea in cap si au plecat in Italia sau in Spania in cautarea unui loc de munca la negru.
Imaginea Macinului de astazi este una dezolanta… Zeci de case de pe cele doua strazi principale care strabat orasul de la est spre vest sunt pe punctul de a se darama. In pereti au aparut fisuri adanci. Proprietarii acestor imobile spun ca acest fenomen a aparut in urma cu doi ani, cand din carierele de la Greci si Turcoaia au inceput sa se transporte cantitati mari de piatra. Muntii dislocati din temelii s-au utilizat, mai intai, la modernizarea drumurilor din judetele Braila si Buzau, iar in vara acestui an la refacerea infrastructurii rutiere distruse de inundatii si pentru astuparea breselor din digurile de pe Valea Siretului.

Traficul greu ingroapa infrastructura

Cum orasul Macin nu are o sosea de centura pe care ar trebui sa circule mijloacele grele de transport, autocamioanele de 50 de tone trec intr-un ritm ametitor pe cele doua strazi principale ale orasului.
Sub povara miilor de tone strazile au inceput sa cedeze, instalatiile de alimentare cu apa si cele de canalizare la fel. Dumitru Andone, primarul orasului, spune ca aproape in fiecare zi echipele de reparatii sunt nevoite sa intervina la respectivele instalatii, iar din acest motiv oamenii beneficiaza doar cateva ore pe zi de apa potabila. Zeci de case sunt in pericol sa cada. De aproape doi ani Primaria se lupta cu morile de vant. Memoriile facute la Administratia Nationala a Drumurilor si Autostrazilor au ramas fara raspuns. Cei de la drumuri spun ca strazile principale din Macin au statut de drum national si ca atare nu au vreo solutie de a devia circulatia autocamioanelor de mare capacitate. S-a decis doar ca respectivele autocamioane sa circule cu viteza mai mica.

Falimentul, la ordinea zilei

Fosta platforma de industrie mica din zona de nord a orasului, unde lucrau mii de macineni, a ramas doar o amintire. Atelierele mestesugaresti s-au ruinat, iar angajatii au uitat meseria. Daca fabrica de tricotaje a disparut in urma cu multi ani, cea de confectii si-a inchis portile in urma cu cateva luni. Proprietarul coreean al acestei firme a disparut fara urma. In locul lui au venit niste intreprinzatori italieni, care au intrat insa rapid in conflict cu muncitorii din cauza conditiilor inumane de munca. Pe timpul iernii, halele in care se afla masinile de cusut sunt neincalzite, iar vara temperatura atinge 40 grade Celsius. S-a iscat o revolta a muncitoarelor, iar italienii si-au luat talpasita.

Bate vantul in bugetul Primariei

Saracia care a cuprins orasul a creat si alte probleme. De cativa ani, locuitorii celor aproximativ doua sute de apartamente nu si-au mai platit cheltuielile de intretinere si astfel societatea care furniza apa potabila si agent termic a intrat in faliment. S-a declansat un razboi juridic intre Primarie si respectiva firma. Acest conflict a impiedicat administratia locala sa incheie un alt contract de prestare a respectivelor servicii cu un alt agent economic. Dupa un blocaj total, in primavara s-a reusit ca Primaria sa preia retelele de apa potabila si de canalizare, dar instalatiile de termoficare au ramas fara stapan si macinenii nu vor avea caldura prea curand in apartamente. Primarul Andone bate aproape zilnic drumul pana la Tulcea, incercand sa aduca bani la bugetul local. Deficitul bugetar al acestei localitati este de cateva miliarde de lei. Zilele trecute, Consiliul Judetean Tulcea a facut o rectificare si a trimis catre Primaria din Macin doar 20 de milioane de lei vechi. Este vorba de bani pentru salarii…

Fenomenul infractional, scapat de sub control

Saracia a scos la iveala si o alta fata a orasului. Macinul a devenit in ultimii ani una din zonele cele mai rau famate ale judetului. Aici au fost depistate cateva retele de trafic de persoane. S-au creat, de asemenea, bande de huligani, care au inceput sa devina tot mai violente. Politistii fac fata cu greu gradului mare de infractionalitate, desi noua conducere a Inspectoratului Judetean de Politie Tulcea a detasat forte suplimentare in aest oras..

Cele mai citite

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...

François Bayrou, premierul Franței: Elon Musk reprezintă o „nouă dezordine mondială”

Premierul francez, François Bayrou, a declarat că Franța trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum miliardarul Elon Musk, care reprezintă o „nouă...

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...
Ultima oră
Pe aceeași temă