Inchiderea combinatului de ingrasaminte chimice „Azomures” din Targu-Mures va afecta grav 20 la suta din populatia municipiului, sustine deputatul PRM Adrian Moisoiu. Parlamentarul este membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din cadrul societatii, for care a decis, marti, inchiderea unitatii.
„Imediat dupa decizia AGA de inchidere a societatii am solicitat audiente la ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, si cel al Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru a le prezenta situatia grava sociala in care va ajunge orasul, dar si judetul. Peste 15.000 de oameni vor avea de suferit, iar pe langa acestia, agentii economici din zona si bugetul local. Va fi un dezastru”, a spus deputatul.
Potrivit lui Moisoiu, statul ar trebui sa gaseasca o solutie in cazul combinatului de ingrasaminte chimice, care este sufocat de tarifele mari practicate la gaz metan. „La Targu-Mures va fi o bomba sociala, iar autoritatile trebuie sa intervina, sa acorde subventii. Daca "Azomures" ar putea sa primeasca o subventie pentru un pret rezonabil, situatia s-ar rezolva. Dar pentru aceasta trebuie sa se vrea, ma refer la Executiv. In primavara am avut o interpelare la ministrul Seres, dar am primit un raspuns, din partea unui secretar de stat, care nu avea nici o legatura cu subiectul interpelarii. La un raspuns paralel, iata si o urmare pe masura, care afecteaza minimum 20 la suta din populatia orasului si in proportie 6-7 la suta economia judetului”, a adaugat parlamentarul PRM.
Pana acum deputatul nu a primit nici un raspuns la solicitarea sa din partea celor doi ministri. „In primul rand, voi face copii dupa dosarele AGA si a Consiliului de Administratie al "Azomures" si voi incerca sa discut pe aceasta tema cu cei doi ministri. Pretul de cost al gazului metan are o pondere de cel putin 50 la suta in produsul finit. In cazul ureei, pretul este influentat in proportie de 70 la suta de gazul metan, in timp ce in cazul amoniacului, cu peste 90 la suta. Deocamdata sunt sperante si am observat o bunavointa din partea CA al societatii, ca in luna septembrie Consiliul de Administratie sa se intruneasca din nou si, daca situatia se remediaza, sa amane aceasta hotarare. Daca nu, cam in jurul datei de 1 decembrie, portile combinatului se vor inchide”, a mai afirmat Moisoiu.
Principalele motive care au stat la baza deciziei AGA de marti de a sista activitatea „Azomures” le-a reprezentat refuzul sindicalistilor din cadrul societatii de a renunta la majorarea cu 9,5 la suta a salariilor, conform contractului colectiv de munca pe ramura Petrochimie, precum si pretul mare la gaz metan. Odata cu inchiderea combinatului, vor ramane fara un loc de munca 3.000 de angajati.