4.1 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialLipsa organizarii in asociatii agricole dezavantajeaza taranii

Lipsa organizarii in asociatii agricole dezavantajeaza taranii

Anul 2006 este considerat unul slab din punct de vedere al recoltei de grau in judetul Timis. Conform datelor statistice obtinute de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), anul acesta au fost insamantate cu grau 123.035 hectare, iar recolta medie la hectar este de 2.980 de kilograme, cea mai scazuta din ultimii cinci ani.
Daca la nivel national pretul de referinta la grau a fost stabilit la 4.500 lei/kg, in Timis, chiar daca are o calitate foarte buna, suma este mai mica. Directorul DADR, Paul Pirsan, a declarat ca aceasta situatie se datoreaza faptului ca producatorii agricoli nu sunt organizati in structuri care sa le apere interesele si care sa ajute la negocierea pretului cu procesatorii. „Aceasta lipsa de organizare este exploatata de beneficiari, care tin preturile mici”, a spus acesta.
Potrivit sursei citate, al doilea motiv pentru pretul mic este faptul ca nu functioneaza legea privind certificatele de depozit. „Acest document permite obtinerea de credite care sa fie garantate prin productia din depozitele autorizate, iar agricultorii ar putea amana vanzarea. Graul este depozitat, este gradat si apoi e cotat la Bursa de Marfuri. La banca se depune garantia din depozite, pe baza unui certificat. Este o modalitate care ar trebui practicata mai des. Oricum, pretul a inceput sa creasca in ultimele doua saptamani de la 2.800-3.000 lei/kg la 3.200-3.500 lei/kg”, a adaugat directorul DADR.
In aceste conditii, marii producatori de grau din judet continua sa tina marfa pe stoc, pentru ca suma de achizitie oferita de procesatori este prea mica. „La baza din orasul Sannicolau Mare se cumpara grau cu 2.850 lei/kg, care pleaca apoi spre bazele de receptie din Sibiu si din Brasov la preturi intre 3.500 si 4.000 lei/kg. Cel mai sarac producator de grau, care are 2-3 hectare, a cheltuit cam 13 milioane de lei pentru un hectar insa-mantat cu grau si ca sa-si scoata banii, la productia medie declarata de DADR, ar trebui sa incaseze minim 4.100 lei/kg”, a declarat unul din marii producatori de grau din zona Cenad-Sannicolau Mare.
Inspectori din cadrul directiei sustin ca situatia nu este, insa, chiar atat de dramatica, acuzand ca raportarile din alti ani au fost ireale, pentru ca asa obisnuia sa se faca pe timpul guvernarii PSD. Acum doi ani s-a inregistrat o productie-record de grau la hectar, cifrele oficiale continand o productie medie de 5.270 kg/ha. Productia medie reala s-ar fi situat, totusi, la aproximativ 4.600 kg/ha.
Pe de alta parte, marii procesatori de grau din Timis nu platesc pretul de referinta pentru ca asteapta liberalizarea pietei, odata cu integrarea in UE. Acum se poate cumpara grau mult mai ieftin din Ungaria, unde subventia acordata de statul maghiar a fost, in anul 2006, de 340 de euro/ha, suma care aproape ca acopera cheltuielile de productie. In aceste conditii, producatorul maghiar poate sa vanda lejer graul si cu 1.800 si cu 2.000 lei/kg.

Livrare fara documente

An de an in judet apar cumparatorii ambulanti de grau care vin in special din sudul tarii, pentru a trata direct cu micii producatori. „Pretul de achizitie este de 3.200-3.500 lei/kg cu banii jos. Nu trebuie sa mai duci graul in bazele de receptie, sa negociezi la pret si sa primesti banii cine stie cand. Ce fac ei cu camioanele de grau e treaba lor”, a declarat un producator de grau.
Singura pretentie a achizitorilor este ca graul sa fie colectat in saci. Transportul graului se realizeaza adesea fara documente de insotire, deoarece achizitorii ambulanti nu solicita nici un fel de chitante, facturi sau alt gen de documente de la micii producatori, in schimbul banilor primiti. Din aceasta cauza de-a lungul timpului au fost date adevarate „tunuri”, multi gospodari fiind escrocati de firme-fantoma carora le-au livrat marfa, dar nu au mai primit banii. Aceste cazuri fac acum obiectul unor dosare penale de rasunet, aflate in lucru la Bucuresti.

Cele mai citite

Învins de naționala României, un elvețian s-a retras din fotbal! „Am ales biserica!”

Silvan Wallner, fost fundaș la Blau-Weiß Linz și internațional U21 al Elveției, a anunțat o decizie surprinzătoare: retragerea din fotbal la doar 22 de...

Noua lege care plafonează dobânzile la creditele IFN. Dobânzi mai mici pentru consumatori

De luni, 11 noiembrie, intră în vigoare o lege care reglementează dobânzile la creditele acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN), având scopul de a...

Începe era Amorim! Ruud van Nistelrooy va pleca de la Manchester United

Tehnicianul portughez vine cu propriul staff și își fixează deja primele ținte de transfer. Ruben Amorim, fostul antrenor al celor de la Sporting Lisabona, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă