Centrul regional pentru monitorizarea si controlul infectiei HIV/SIDA de la Spitalul Clinic „Victor Babes” din Timisoara se confrunta cu o criza financiara grava care afecteaza bolnavii diagnosticati cu HIV si aflati in tratament.
Fiecare dintre cei peste 100 de pacienti urmeaza o terapie anume, care se schimba dupa trei luni. Stabilirea medicamentatiei depinde, insa, de unele analize speciale, care se fac cu ajutorul unor reactivi.
Fiind foarte scumpi, acestia nu mai pot fi, insa, cumparati din banii primiti de la Casa de Asigurari si Ministerul Sanatatii. „Deocamdata suntem pe lista de asteptare la minister pentru aparat. Intre timp am facut rost de un astfel de aparat, dar acum nu mai avem bani sa cumparam reactivii pentru el. Probele pentru analize erau duse rapid la Institutul Matei Bals din Bucuresti, dar nici ei nu mai au bani”, a declarat coordonatorul centrului, prof. dr. Lucian Negrutiu.
Un bolnav poate ajunge sa consume medicatie care depaseste 1.000 de euro lunar, la care se adauga alimentatia din care nu trebuie sa lipseasca vitaminele. Pacientii care sufera de SIDA primesc tratament gratuit prin farmacia spitalului.
Mai mult, la Spitalul Clinic Municipal din Timisoara bolnavii se confrunta cu o alta situatie neplacuta. Din lipsa de paturi, pacientii internati la Sectia de Interne stau si cate noua intr-un salon. Ei sunt pusi de medici in aceeasi incapere, desi sufera de afectiuni diferite.
„Este inghesuiala pentru ca nu avem destule saloane la ora actuala pentru unele specializari. Avem in plan sa mansardam cladirea de la Clinicile Noi, sa mutam acolo cabinetele medicilor si astfel sa mai facem loc pentru cateva saloane pe fiecare etaj. Asta este singura solutie pe care ne-o putem permite”, a declarat managerul Spitalului Clinic Municipal, Octavian Cretu.
Potrivit aceleiasi surse, banii necesari pentru mansardarea cladirii vor veni din bugetul pe anul viitor de la Primaria Timisoara, administratorul imobilului.