25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialLiderii PPCD Constanta il sustin neconditionat pe Talpes

Liderii PPCD Constanta il sustin neconditionat pe Talpes

Putini sunt cei care mai credeau in revenirea taranistilor. Strategia liderului national Gheorghe Ciuhandu a transformat partidul dintr-unul aproape anonim intr-o formatiune cu reprezentare parlamentara. Evenimentele recente, valva ce s-a iscat in jurul PPCD cu privire la primirea de noi membri si o politica a aliantelor prin care sa iasa din anonimat, au creat agitatie pe scena politica romaneasca. Relatiile lui Ioan Talpes, politician pe care taranistii se pregatesc sa-l primeasca in randurile lor (cu framantarile de rigoare), pot sa transforme PPCD, ca in povesti, din broasca in print. Numai ca Talpes a descoperit ca PPCD nu are identitate politica iar demersurile sale prin Occident nu au avut obiect… Pentru organizatia de la Constanta ultimele intamplari au fost ca un balon de oxigen. De mai multa vreme liderii incearca sa reinvie spiritul crestin-democrat si s-au zbatut ca reprezentantii partidului sa-si faca loc in administratiile locale. Liviu Scarlat, Tudorel Chesoi, Corneliu Neagoe si Octavian Tacu si-au exprimat gandurile in legatura cu prezentul si viitorul partidului.

– Exista oameni in PPCD carora venirea lui Talpes nu le este pe plac. Ce crede conducerea organizatiei din Constanta?

Liviu Scarlat: Noi facem politica… Iar politica inseamna arta compromisului. Problema se pune astfel: ce compromisuri facem si pana la ce nivel?! Este adevarat ca exista voci ce se opun venirii lui Ioan Talpes in partid. Nu am depasit nici o limita in ceea ce priveste discutiile cu el si unificarea cu Uniunea Crestin Sociala. Prin modul in care am actionat nu facem altceva decat sa ne urmarim propriile interese. Suntem in Internationala Crestin-Democrata, dar nu am mai reusit sa intram in Parlamentul Romaniei. Chiar si Ion Diaconescu, depre care se stie ca are trecut politic alaturi de Coposu, a fost de acord ca Ioan Talpes sa devina membru al partidului. Pai, daca unii spun despre Coposu ca se zvarcoleste in mormant, de ce nu spun aceste lucruri despre ce a devenit acest partid in ultimii ani, cand nu a mai putut sa aiba reprezentarea parlamentara si asta tocmai ca urmare a modului in care s-a facut politica partidului, perceputa ca atare de lectorat. Se pare ca nu pentru toti greselile au fost invatare de minte.
Talpes este un om ce trebuie folosit si mai mult ca sigur se va demonstra ca am facut o alegere buna. Este o figura politica interna si internationala, are relatii cu oameni din tarile membre UE, ceea ce inseamna avantaje inimaginabile. Daca nu vom trece peste orgolii si nu devenim pragmatici, avem posibilitatea sa ramanem un club.

– Sunteti cunoscut pentru modul nu prea delicat in care spuneti lucrurilor pe nume. Sunt convinsa ca si de aceasta data veti proceda asa cum va este obiceiul. Cum credeti ca va fi cand veti deveni coleg de partid cu Ioan Talpes?
Corneliu Neagoe: Pentru mine nu este nici o problema. Acum vorbesc din punct de vedere electoral. Un partid trebuie sa castige voturi. Lumea recunoaste, inca din '90, ca PNT este un partid moral, cu oameni seriosi (ca pe aia care au fost infiltrati i-am dat afara! Dar nu pe toti, numai pe golani…). Pana si presa spune despre noi ca suntem cei mai frumosi si cei mai destepti, dar avem 1%! Aici e problema. Or noi nu vrem sa se ajunga sa fim radiati din registrul partidelor. Abia atunci se va zvarcoli domnul Coposu. Si eu am resentimente cand aud de securitate… Prin '92, cand eu vorbeam de securisto-comunisti, mi se spunea ca gresesc… Acum toata lumea este impotriva. Talpes inseamna, in opinia mea, la nivel national cel putin, 700-800 de mii de voturi. S-ar putea sa gresesc. Si mai este un aspect. Cine vrea sa faca politica sa intre in partid… Daca oameni de genul celor cu care am stat de vorba zilele trecute ar intra in politica, nu am mai avea nevoie nici de Talpes, nici de Becali…

– Care este viziunea secretarului executiv al PPCD Constanta asupra problemei?

Tudorel Chesoi: Exista cel putin doua categorii de oameni, vorbesc din punct de vedere politic. Unii care stau la colt si arata cu degetul cand se intampla chestii de genul asteia cu Talpes… Eu am zis ca il vom lua pe Talpes tocmai din cauza celor de acest gen. Ca sa nu apelam la altii sa intre in politica, dar sa aduca cu ei o mie de oameni ca sa nu mai fie necesar sa-l luam pe Talpes. Abia atunci vom primi sfaturi. Cata vreme mai exista aceasta categorie de oameni nu vom urma sfaturi venite din partea unora care stiu doar sa critice, dar raman pe margine. Cea de-a doua categorie este a celor care se amesteca si incearca sa bulverseze activitatea numai cand se intampla sa anuntam ca ne vin membri noi sau au loc evenimente prin care se dezvolta partidul. Acestia sunt adevaratii dusmanii si e cu atat mai rau cand sunt din interior. Este greu de crezut, dar asa este. Cand a venit vorba de Talpes s-au repezit sa ne dea sfaturi bune. La noi s-au clarificat lucrurile. Cred ca Talpes si-a facut calculele iar venirea lui este in stransa legatura cu aderarea. Nu cred ca este nesincer.

– V-ati ascultat colegii si ati intervenit foarte putin. Ce crede Octavian Tacu, un om care s-a retras din partid pentru a-si clarifica problemele? Ati revenit in structurile centrale. Am tot vorbit despre Talpes. Ce-ar fi daca am aborda subiectul legat de o viitoare colaborare cu PD?

Octavian Tacu: Daca nu am fost vazut, asta nu inseamna ca am stat departe. Am urmarit tot ce se intampla.
Am ajuns la concluzia ca exista un curent in PPCD. Noi nu am mai fost la guvernare si nu ne-am erodat. Cat timp am fost la conducerea tarii am dat dovada de imaturitate politica si am fost tinuti in „sah etern” de PD. Orice colaborare viitoare cu democratii va fi influentata de experienta pe care am trait-o in perioada conventiei. Daca ni se mai intampla ce ni s-a intamplat cu ani in urma, inseamna ca nu am invatat nimic. Atractia fata de noi manifestata de oameni importanti poate fi justificata prin faptul ca aspira la un loc in Parlament. Trebuie sa vorbesc si despre Talpes. Vor exista si niste pierderi colaterale daca va fi primit in partid, dar sunt convins ca nu se vor manifesta in ceea ce priveste numarul de voturi. Castigul va fi mult mai mare.

Cele mai citite

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat: idei și sugestii

Amenajarea rafturilor lângă casa de marcat este o strategie esențială pentru orice magazin, deoarece acest spațiu poate transforma clienții indeciși în cumpărători. Plasarea inteligentă...
Ultima oră
Pe aceeași temă