Presedintele interimar al PD, Emil Boc, desi candideaza de unul singur la presedintia partidului, a organizat un adevarat turneu electoral prin intermediul caruia a incercat sa isi convinga colegii sa voteze motiunea sa, care ar urma sa schimbe orientarea ideologica a formatiunii politice. Astfel, din partid social-democrat, PD ar urma sa devina unul de orientare populara.
Ultima oprire din turneu a fost facuta la Cluj-Napoca. Cu aceasta ocazie, democratii au reusit sa puna stapanire pe Casa de Cultura a Studentilor, care devenise un adevarat bastion al PSD. Mai ales in conditiile in care fostul director, Silviu Corpodean, proaspat demisionat din functie, era unul dintre membrii marcanti ai organizatiei municipale a social-democratilor. Asa ca baloanele si bannerele albastre ale fostului partid de guvernamant care dominau intrunirile politice gazduite de Casa de Cultura a Studentilor au fost inlocuite cu baloanele si bannerele portocalii ale PD. In sala mare s-au adunat reprezentantii organizatiilor democrate din judetele Satu Mare, Cluj, Salaj, Bistrita-Nasaud si Alba, care s-au intalnit cu noua echipa care candideaza la conducerea partidului. Este vorba de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, candidatul pentru postul de presedinte, de primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, care doreste o functie de presedinte executiv, precum si de ministrul Administratiei si Internelor, oradeanul Vasile Blaga, care ar urma sa devina secretar general al partidului.
De asemenea, au fost si o parte a favoritilor pentru functiile de vicepresedinte. Este vorba, de pilda, de deputatul bistritean Ioan Oltean, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, ori ministrul de stat, aradeanul Gheorghe Seculici. Garnitura a fost completata de ministrul clujean al Educatiei Nationale, Mircea Miclea, de actualul vicepresedinte Cezar Preda ori de candidata la postul de vicepresedinte Anca Boagiu.
In discursul sau, Emil Boc a declarat ca PD isi propune sa devina cea mai puternica formatiune politica din Romania si a citat sondaje de opinie care ar arata ca partidul conduce in preferintele electoratului.
Basescu, invocat precum Sfantul Duh
Liderul democrat a explicat acest fenomen prin faptul ca alegatorii percep PD drept formatiunea lui Traian Basescu. De altfel, numele presedintelui Romaniei a fost pomenit de toti democratii care au cuvantat la reuniune, iar spiritul sefului statului a fost mai invocat tot atat de des ca Sfantul Duh de catre preoti in ziua de Rusalii.
Intrunirea de la Cluj a fost si un prilej pentru a arunca sageti inspre partenerii de coalitie. Vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, a declarat in aplauzele salii ca partidul sau nu trebuie sa fuzioneze cu PNL. El a spus ca alianta formata din cele doua partide ar avea mai multi sustinatori decat o eventuala formatiune rezultata in urma fuziunii. In plus, a adaugat Frunzaverde, ar fi mai bine pentru Romania ca Alianta PNL-PD sa fie reprezentata atat in Partidul Liberal-Democrat din Parlamentul European, prin intermediul PNL, cat si in Partidul Popular European, daca acesta va accepta intrarea PD in randurile sale.
Tot Frunzaverde a spus ca schimbarea la fata si la doctrina a Partidului Democrat nu este chiar ceva nemaipomenit. El a dat exemplul Partidului Social-Democrat Portughez din care provine presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si care este membru al PPE, ori partidele liberale care au devenit, la randul lor, membre ale grupului europarlamentar al popularilor, conservatorilor si democratilor.
Bistriteanul Ioan Oltean a fost mult mai vehement. El a declarat ca daca ministrii democrati sunt performanti, nu acelasi lucru se poate spune despre guvernare in general. Ca exemplu negativ a fost dat domeniul Sanatatii, condus de liberalul Mircea Cinteza. Emil Boc s-a vazut nevoit sa domoleasca avantul colegilor de partid, afirmand ca PD va ramane fidel aliantei sale cu PNL pana in anul 2008.
Ultimatum pentru aliati
De asemenea, liderul PD a dat un ultimatum UDMR si PC. Boc a mentionat ca Alianta „D.A.” doreste ca actuala coalitie sa isi asume guvernarea in intregime, iar acest lucru presupune schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si schimbarea sefilor serviciilor deconcentrate. El a adaugat ca mentinerea reprezentantilor PSD Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu in fruntea Camerei Deputatilor si a Senatului reprezinta un semnal de incurajare pentru social-democratii din serviciile descentralizate care se tin cu dintii de functii. Daca UDMR si PC nu vor accepta calendarul schimbarilor propus de Alianta si care ar urma sa fie definitivat in luna iulie, ar urma alegerile anticipate, a amenintat Emil Boc.