A doua ediţie a evenimentului Zilele Culturii Maghiare va aduce în faţa clujenilor celebrul ansamblu Budapest Gipsy Orchestra. Concertul va avea loc în 21 august, ultima zi a evenimentului. Tot atunci preşedintele maghiar, Pal Schmit, va fi invitatul evenimentului şi încorona statuia episcopului Aron Marton.
„Rolul Clujului în trecutul şi prezentul maghiarimii din Ardeal şi din bazinul Carpaţilor este indiscutabil. Zilele Maghiare ale Clujului sunt o excelentă oportunitate pentru prezentarea vieţii culturale a populaţiei maghiare din Cluj. La aceste manifestări avem mai mulţi invitaţi din Ardeal şi din bazinul Carpaţilor. Astfel, dorim să ne asigurăm că relaţiile actuale să evolueze şi să se dezvolte prin intermediul Clujului. În concordanţă cu noul program de cooperare naţională, manifestările îşi propun să contribuie la dezvoltarea relaţiilor dintre diferitele localităţi şi să consolideze relaţiile de înfrăţire existente” spun organizatorii evenimentului.
Unici ca gen şi mod de înfiinţare
Singura orchestră de acest gen din lume îmbină muzica ţigănească cu rigoarea muzicii clasice. Începutul lor ţine de legendă. S-au întâlnit în 1985, la înmormântarea lui Sandor Jaroka, un instrumentist şi şef de orchestră excepţional. Decesul său a reunit comunitatea muzicienilor, care au venit cu instrumentele pentru a-şi lua rămas bun de la liderul lor spiritual. Din tristetea acelui moment s-a născut această fabuloasă orchestră care, de-a lungul timpului, a fost prezentă pe cele mai mari scene ale lumii, la cele mai prestigioase festivaluri.
Programul lor este conceput astfel încât artiştii să nu excludă muzica tradiţională, dar nici ataşamentul faţă de marii compozitori clasici. Pe scena din Piaţa Uniri va răsuna dumică „clasicul” cântec „As a szep”, dar şi „Dansurile ungare” ale lui Johannes Brahms, muzica lui Franz Lizst sau Johann Strauss, tatăl şi fiul. Dincolo de cele 100 de viori ale orchestrei, deja celebre în întreaga lume, clarinetul şi ţambalul fac parte din ansamblu. Un lucru foarte interesant pentru un ansamblu atât de numeros e faptul că orchestra nu cântă de pe partituri, iar capacitatea de a impoviza şi instinctul viguros se regăsesc în fiecare piesă interpretată.