De patru veri, este prezentă pe plaja din staţiunea Mamaia pentru a acorda primul ajutor turiştilor care se aventurează în largul mării şi care au nevoie de resuscitare. Vorbim de Ana Maria Vartan, o adolescentă de 19 ani din Valu lui Traian, elevă, din toamna acestui an, în clasa a XII-a la Grupul Şcolar „Virgil Madgearu” din Constanţa. Ana Maria a ales să îmbine utilul cu plăcutul, lucrând ca salvamar. „Îmi place mult şi vreau să fac în continuare acest lucru”, declară ea foarte convinsă. Cum este una dintre puţinele fete care lucrează în acest domeniu, Ana Maria este privită cu respect de către colegi.
Cum e să fii în „pielea” salvamarului
Munca de salvamar începe de la primele ore ale dimineţii şi se încheie seara târziu. La fiecare punct de lucru există câte doi salvamari. În timp ce unul urcă în foişor pentru a supraveghea de la înălţime oamenii care intră în mare, celălalt are datoria de a urmări îndeaproape turiştii de la mal, în sectorul de plajă arondat. După cum am aflat de la Ana Maria, această meserie nu este nici grea, dar nici chiar aşa uşoară, cum vedem în filme. Condiţia de bază este să ştii să înoţi. Apoi, ai nevoie de câteva calităţi fizice, iar peste toate acestea trebuie să-ţi placă ceea ce faci. „Am un frate mai mare decât mine cu trei ani. La început a venit el. Eu am făcut sport de performanţă, înot, şi am zis să încep şi eu să lucrez. Este greu, mai ales pentru o fată, dar este şi distractiv, pentru că sunt tot felul de turişti, mai intri în vorbă cu ei. Programul mi s-a părut la început foarte greu şi lung, însă acum am început să mă obişnuiesc cu el, 12 ore în fiecare zi, iar pe săptămână avem câte o zi liberă”, ne-a povestit Ana Maria.
Înotătoare de performanţă
Primii paşi în tainele înotului i-a făcut pe când avea 6 ani. Lecţiile în apă le-a început la Palatul Copiilor din Constanţa. Iniţiată şi perfecţionată într-un sport care s-a pliat perfect pe calităţile ei fizice, Ana Maria Vartan s-a remarcat la diferite concursuri naţionale şi la balcaniadă, adunând acasă premii şi medalii. Pentru a fi un bun salvamar trebuie „să ai putere pentru a scoate un om din apă, forţă, să ştii să înoţi să ajungi la el, să îl aduci apoi la mal şi să faci diferite tehnici pentru a-l ajuta. Am salvat câteva persoane, însă nu au fost cazuri grave. Am avut emoţii în acele momente, însă m-am simţit foarte bine. Atenţionăm oamenii să nu înoate mai departe de geamandură, mai ales când vremea este nefavorabilă. Atunci avem grijă, ne uităm la toţi turiştii, îi avertizăm. Punem diferite steaguri. De exemplu, steagul galben înseamnă pericol de înec, iar cel roşu interzice înotul. Nu toţi respectă aceste avertismente, în special persoanele mai în vârstă”, spune tânăra de 19 ani. Pentru a putea practica meseria de salvamar, Ana Maria a parcurs timp de două luni de zile un curs de calificare, în urma căruia a primit o diplomă recunoscută internaţional şi care i-ar putea aduce mai mulţi bani dacă ar lucra pe acelaşi post în străinătate. Până atunci, însă, are de terminat liceul şi este deja interesată de Jurnalism. În timpul său liber, ascultă multă muzică şi dansează cu prietenii în cluburi. Un alt vis al ei este să devină, într-o zi, instructor de înot.