3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialKronospan ramane in picioare

Kronospan ramane in picioare

– Procele amana demolarea instalatiei neautorizate de formaldehida.

– Comisarii Garzii de Mediu nu pot face nimic, pana la pronuntarea instantei.

– Instalatia ar urma sa produca substante considerate drept cancerigene.

Comisarul-sef al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa, a declarat ca nu poate impune demolarea fabricii de formaldehida construita ilegal pe platforma Kronospan Sebes decat dupa incheierea procesului care exista in prezent pe rolul instantelor de judecata.
"Masura de demolare data a fost o premiera pentru Romania fiindca nu se mai aplicase niciodata, desi legea exista. Problema a fost ca aceasta decizie nu a fost dusa pana la capat nici de Garda de Mediu, nici de alte institutii cum este Primaria Sebes si Inspectoratul de Stat in Constructii. Cauzele pot sa fie multe, pot sa fie comoditate, lipsa de profesionalism sau pot sa fie cauze legate de trafic de influenta si de alte interese. Exista posibilitatea ca un oarecare trafic de influenta sa fi blocat aceste institutii", a spus Octavian Popa. Acesta a precizat ca o "oarecare vinovatie" in faptul ca legea nu s-a aplicat pana la capat o are si fostul comisar sef al Garzii de Mediu Alba, Emilia Timis.
Octavian Popa a afirmat ca toate amenzile aplicate de comisarii Garzii de Mediu, in valoare totala de 500.000 lei, au fost contestate in justitie de reprezentantii Kronochem si Kronospan Sebes.
"Toate procesele de pana acum le-am castigat, urmatorul va fi pe 7 mai, cel referitor la demolare. Mai urmeaza o singura cale de atac cea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sper ca vom castiga pana la capat si in aceste conditii se va trece la demolare. Vor trebui sa aplice toate masurile pe care noi le-am dat, adica investitii pe care trebuie sa le faca in anumite sectii, filtre de aer, masuri in ceea ce priveste perioada de curatire a cosurilor", a completat comisarul general. Octavian Popa a mai spus ca obiectivul principal in cazul de la Sebes este obtinerea unei autorizatii integrate de mediu pentru intrega platforma. De asemenea, se mai prevede introducerea unui sistem de monitorizare online a gradului de poluare, precum si a unui sistem de avertizare sonora in cazul in care sunt depasite concentratiile de substante admise de lege.
"Eu nu pot sa-mi inchipui intr-un cosmar ca putem sa pierdem in instanta. Daca se va intamapla va fi un lucru rau pentru Romania si va incuraja orice agent economic, indiferent de cat de vinovat e, sa recurga in permanenta la justitie", a declarat Octavian Popa.

Cele mai citite

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă