Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, spune că UDMR va trebui să dea cea mai grea luptă din ultimii 23 de ani, pe 9 decembrie.
UDMR a ajuns să se bată cu Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) pentru voturile maghiarilor ardeleni. Pentru prima dată, liderii UDMR se confruntă cu adversari de calibru. PPMT şi-a trimis cei mai importanţi lideri să candideze în colegiile din Secuime. Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, explică strategia cu care formaţiunea sa va merge în alegerile din 2009.
Domnule preşedinte, iată, la aceste alegeri, contracandidaţii dumneavoastră din PPMT şi-au aruncat în luptă „artileria grea”. Inclsuiv domnul Laszlo Tokes doreşte să candideze la aceste alegeri parlamentare. Vreau să vă întreb cum vi se pare acest fenomen…
Hunor Kelemen: Eu vreau să aştept decizia lor – dacă va candida sau nu va candida domnul Tokes. Dar, în acest moment, atâta pot să vă spun, că cei care ştiind că nu au nici o şansă să intre în Parlament, totuşi, vor intra în această competiţie, fac acest lucru pentru a ne pune pe noi în dificultate şi pentru a fura două – trei mandate, nu pentru ei, pentru că ei nu au cum să intre în Parlament, dar prin redistribuirea naţională, s-ar putea să un mandat – două, maxim trei mandate şi aceste mandate se duc către partidele româneşti, către Dan Diaconescu sau către alte partide. Prima dată în 23 de ani ani vom avea, într-adevăr, aşa se pare, aşa se conturează, o competiţie reală şi foarte dură la alegerile parlamentare. Eu am spus şi o repet: noi ne vom ocupa de alegătorii noştri, de comunitatea noastră şi nu de aceste partide de buzunar – (PPMT şi PCM, n.red.), care la alegerile locale, împreună nu au reuşit să adune 1 la sută din voturile exprimate şi, oricum, mult mai puţin au obţinut decât a obţinut PCM singur acum patru ani de zile. Este un pericol, este un risc, dar nu înseamnă că nu vom intra în Parlament şi nu înseamnă că nu vom avea o forţă puternică în Parlament.
UDMR vrea să recâştige poziţiile pierdute în acest an
A propos de candidaturile UDMR. Au existat şi situaţii în care UDMR s-a adresat cu succes şi alegătorilor români. Şi putem să amintim unor alegeri care au fost câştigate de candidaţii UDMR la Jimbolia sau la Satu Mare. În acest an nu a mai fost cazul. Ce credeţi că s-a schimbat în acest an faţă de anii precedenţi?
Hunor Kelemen: Alegerile locale au, totuşi, o notă aparte, fiindcă acolo se votează omul, dincolo de partid, dincolo de formaţiunea politică. Şi este şi era posibil şi va fi posibil şi în continuare să fie ales un maghiar într-un oraş, într-o localitate unde maghiarii nu trăiesc în majoritate, cum sunt cazuri exact invers, când o comunitate maghiară sau în majoritate maghiară alege un primar român. Deci, acest lucru este absolut firesc şi absolut normal. Ce s-a întâmplat în 2012? O dată, există şi această uzură: dacă ai trei mandate în Jimbolia sau ai două mandate la Reghin, sigur, mai şi greşeşti, lumea se mai şi plictiseşte, dar nu acesta era cel mai important lucru. Cel mai important lucru era reprezentat de două chestiuni, până la urmă: alianţa USL – nu mai erau doi candidaţi, unul de la liberali şi altul de la socialişti – o dată, şi în al doilea rând, această dorinţă de a schimba garnitura veche, fosta Coaliţie PDL – UDMR. La Satu Mare a funcţionat, la Jimbolia a funcţionat şi, din acest punct de vedere, şi noi eram – dacă se poate spune aşa – o pierdere colaterală, pe lângă alte pierderi, dar aşa este în viaţa politică! Eu sunt convins că în 2016 vor fi câteva localităţi în care putem recâştiga poziţiile pierdute. Cel puţin la Satu Mare, eu cum văd că merg lucrurile în municipiu, după trei luni de zile, dacă duminica viitoare am avea din nou alegeri, nu ştiu dacă nu am câştiga noi! Dar asta este viaţa, mergem înainte!
USL, favorită în alegeri
Cum credeţi că va arăta scena politică după alegeri? Va reuşi USL să obţină 50 la sută din voturi? Care ar fi strategia UDMR după alegerile din 9 decembrie?
Hunor Kelemen: Nu ştiu dacă USL va câştiga peste 50 la sută! Dacă mă ghidez după sondaje, atunci va avea undeva pe la 50 la sută sau puţin peste ori un pic sub 50 la sută, dar va câştiga alegerile. Va avea cele mai multe mandate! Pentru noi, în acest moment, există un singur aliat: este electoratul nostru şi nu facem nici o alianţă! Şi după alegeri, sigur, dacă avem şi o prezenţă puternică în Parlament, vom lua o decizie, în funcţie de foarte, foarte multe chestiuni, proiecte politice, angajamente pe termen mediu, pe termne lung, şi, sigur, în funcţie de dorinţa electoratului nostru… Vom căuta să găsim o soluţie astfel încât să avem posibilitatea de a introduce în proiectele politice naţionale cât mai mult din strategia noastră, din programul politic. Dar nu aş vrea să intru eu în speculaţii, ce se va întâmpla, dacă nu se va întâmpla… Sunt convins că dacă USL câştigă peste 50 la sută din mandate, atuncea au şansa şi posibilitatea de a guverna singuri, dacă doresc acest lucru. Dacă nu au peste 50 la sută, orice om ştie că lucrurile se vor complica un pic! Eu aş vrea să nu avem o forţă puternică din partea extremei, indiferent de ce extremă vorbim, nici de Diaconescu, nici de PRM! Cred că România nu are nevoie! Nu poţi să nu ţii cont de ceea ce se va întâmpla în zona economică, în evoluţia Uniunii Europene din punct de vedere economic, şi orice forţă populistă, orice demagogie iresponsabilă te împinge către marginea terenului şi nu te ţine în mijloc! De aceea, eu cred că responsabilitatea noastră este să izolăm pe extremişti, indiferent din ce parte vin, în Parlamentul viitor.