2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialJudetul, descoperit total in fata inundatiilor

Judetul, descoperit total in fata inundatiilor

Cu toate ca, de mai bine de doi ani, judetul Constanta este lovit de inundatii puternice, autoritatile ignora in continuare pericolul. Desi sunt deficitari din punctul de vedere al dotarilor, primariile comunelor cu grad ridicat de risc mizeaza pe experienta acumulata din anii precedenti. In ultimii ani, din cauza viiturilor, cateva persoane si-au pierdut viata si peste 1.000 de locuinte au fost distruse.
Autoritatile locale au ramas in continuare deficitare din punct de vedere al pregatirii in caz de inundatii. Cu toate ca ploile si viiturile puternice se apropie treptat de Dobrogea, pana in momentul de fata singura masura decisiva luata pentru limitarea distrugerilor a fost constituirea comitetelor locale pentru situatii de urgenta. Prim-adjunctul inspectorului-sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dobrogea", colonel Neculai Coman, a declarat ca de la inceputul acestui an au avut loc mai multe intalniri cu responsabilii cu protectia civila de la toate primariile din judet, "cursuri" la care au fost instruiti referitor la modul de gestionare a situatiilor de criza. Pana in momentul de fata, nu se poate spune cu certitudine ca, in cazul unei calamitati, se va reusi limitarea dezastrului.
"Avand in vedere experienta acumulata din anii trecuti, pot spune ca in prezent viteza de reactie a celor responsabili este mult mai mare, lucru care poate face diferenta intre viata si moarte", a mentionat Neculai Coman. Insa, chiar daca responsabilii din majoritatea localitatilor sustin ca, fata de anii trecuti, sunt mai dotati pentru a face fata in caz de urgenta, posibila retraire a episoadelor din anii anteriori lasa un gust amar edililor.
Conform reprezentantilor ISU "Dobrogea", formarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta a fost realizata de primari doar dupa ce au fost obligati de o hotarare a Consiliului Local. Avand in vedere ca pana in prezent nu s-a facut o verificare practica a abilitatilor acestora, pregaririle fiind momentan doar teoretice, pompierii spun ca este posibil ca, in momentul in care acestia vor fi pusi la incercare, sa apara surprize neplacute.

Tractoare in loc de pompe

Desi Legea protectiei civile ii obliga pe primari sa-si procure echipamente si mijloace de protectie pentru cetateni, acest articol a fost dat uitarii. Daca pompele sau barcile de salvare lipsesc din majoritatea localitatilor, aproape toate primariile au achizitionat pentru oprirea inundatiilor tractoare. Gandirea practica a primarilor poate fi insa platita cu vieti omenesti. Pana in momentul de fata, situatia digurilor de protectie, facute sita de cartite, a ramas la fel de incerta. Purtatorul de cuvant al ISU "Dobrogea", Gabriel Niculae, a declarat ca, in urma rapoartelor primite, situatia din punct de vedere al dotarilor a ramas aceeasi. "Pompele lipsesc cu desavarsire", sustine purtatorul de cuvant.

20 de sate expuse pericolului

In urma campaniilor de intarire a sistemelor de protectie in caz de inundatii, demarate de primarii din localitatile cu grad ridicat de pericol, pompierii spun ca situatia a ramas aceeasi ca in anul 2005. Singurul aspect care s-a imbunatatit este, cel putin pe hartie, viteza de reactie. Bilanturile intocmite pana in momentul de fata arata ca 20 de localitati din judetul Constanta pot fi afectate la primele cresteri ale debitului Dunarii. Totodata, din 2005 si pana in prezent peste 1.000 de case au fost afectate sau distruse de infiltratii. Ca urmare, sute de familii au ramas fara acoperis. Situatia cea mai grava a fost inregistrata, in urma cu doi ani, in localitatile Tuzla si Costinesti.

Cele mai citite

Episod de primăvară, în ianuarie: maxime de până la 17 grade în toată țara

Săptămâna viitoare aduce vreme caldă în toată țara, cu temperaturi maxime care pot ajunge până la 17 grade, mult peste media obișnuită pentru începutul...

Circulație restricționată, din nou, pe podul Giurgiu-Ruse: Reparațiile capitale încep din 8 ianuarie

Lucrările vor fi desfășurate pe partea bulgară a podului, pe durata zilei, și vor implica circulație alternativă pe o singură bandă Ministerul român al Afacerilor...

Sănătatea intestinală la superlativ: Mihaela Bilic dezvăluie secretul

Bilic recomandă consumul regulat al unui acid gras, care susține sănătatea mucoasei intestinale În sezonul rece, nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenția asupra importanței sănătății intestinale...
Ultima oră
Pe aceeași temă