Judetul Bistrita-Nasaud risca sa piarda o finantare ISPA in valoare de 30 de milioane de euro, bani alocati pentru amenajarea unui depozit de deseuri, daca autoritatile locale nu vor gasi la timp un amplasament adecvat pentru acesta. Unul dintre directorii din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Elena Dumitru, a declarat, la Bistrita, ca a fost organizata deja licitatia pentru consultanta pe programul ISPA, ce reprezinta sistemul integrat de gestionare a deseurilor in judet.
Pentru banii primiti, autoritatile judetene trebuie sa vina cu o contributie locala de 25 la suta. Pana in prezent insa, nu s-a gasit un amplasament adecvat pentru constructia unui depozit ecologic.
„Nu este responsabilitatea noastra sa gasim o locatie pentru un depozit ecologic de deseuri. Acest lucru trebuie sa-l rezolve autoritatile locale. In caz ca nu se vor incadra in termene, atunci risca sa piarda finantarea”, a spus Elena Dumitru.
Potrivit sursei citate, prin sistemul integrat de gestionare a deseurilor se intelege ca un depozit trebuie sa deserveasca nu numai o singura localitate, ci un judet sau chiar o zona. In afara de depozitul propriu-zis, mai este necesar un sistem de colectare si altul de selectie a deseurilor, o adevarata retea care presupune colaborare din partea tuturor primariilor care ar putea deveni beneficiare ale programului.
„Trebuie sa lucram foarte mult in teritoriu sa schimbam mentalitatea cetatenilor: sa prevenim producerea de deseuri, sa minimizam cantitatea, sa introducem colectarea selectiva la sursa, care este greu de realizat. Mai degraba putem face colectarea selectiva pe statiile de transfer”, a adaugat Elena Dumitru. Ea a mai spus ca amplasamentul ideal al unui depozit ecologic este la o distanta minima de 1 kilometru de zona rezidentiala, intr-o zona in care sa se calculeze exact directia vantului si distanta fata de panza freatica care risca sa fie afectata.
In plus, constructia acestui obiectiv trebuie facuta cu strat de argila, strat de betonica, geomembrana si poate dura cateva luni pana la un an. In prezent, in Romania sunt 18 astfel de depozite ecologice care se afla in diferite stadii de executie, unele fiind date deja in folosinta. Singura groapa de gunoi a municipiului Bistrita este plina pana la refuz si nu mai poate fi utilizata cu atat mai mult cu cat, din cand in cand, aici au loc aprinderi accidentale din cauza fermentatiei, ceea ce reprezinta o sursa de poluare cu amoniac.