2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialJudecatorul sindic va decide soarta Intreprinderii de Constructii Metalice Bocsa

Judecatorul sindic va decide soarta Intreprinderii de Constructii Metalice Bocsa

Peste 200 de oameni asteapta, la Bocsa (judetul Caras-Severin), data de 2 decembrie, cand expira preavizul prevazut de Legea 204 pentru concedierile colective. Liderul sindical din cadrul societatii „Wenpat” din oras (firma care a preluat 40 la suta din activele fostei Intreprinderi de Constructii Metalice), Cristinel Bejenariu, a declarat ca instanta nu s-a pronuntat inca in privinta conflictului cu patronatul, dosar in care s-a stabilit un nou termen pentru 17 noiembrie.
De catva timp, conducerea firmei a cerut intrarea in reorganizare judiciara si lichidare. Termenul la care judecatorul sindic va decide sau nu lichidarea a fost stabilit pentru 21 noiembrie. Societatea a reusit sa achite o parte a datoriilor prin compensarea TVA la export, fapt care da sperante salariatilor ca vor putea beneficia macar de ajutor de somaj dupa ce vor ramane fara locuri de munca.
„Wenpat” a achitat si datoria curenta la „Electrica”, dar datoria istorica nu a putut fi achitata, iar recuplarea la retea a firmei ar necesita, potrivit unor surse, plata unei garantii de aproape 640 de milioane de lei. Cat priveste salariile neprimite din august, muncitorii sustin ca nu prea au sanse sa le mai primeasca, pentru ca li s-ar fi comunicat din partea conducerii ca nu au muncit suficient pentru a pretinde bani.
Soarta intreprinderii ar fi putut sa fie alta, daca s-ar fi reusit atragerea unui investitor, numai ca, sustin muncitorii, nici acesta nu a mai venit dupa ce a analizat situatia financiara. Principalul vinovat, au afirmat salariatii, ar fi fostul director Florentin Creanga, care tocmai a incheiat raporturile contractuale cu intreprinderea la 31 octombrie.
Oamenii ii imputa acestuia multe, incepand de la angajarea unor persoane apropiate, care au primit salarii foarte mari, pana la faptul ca nu ar fi oprit furturile masive din societate. Cel putin teoretic, cifrele existente ar putea sa sustina teoriile vehiculate printre muncitori: fata de 2004, cand firma avea un capital de lucru de aproximativ 8 miliarde lei, luna august a anului 2005 s-a incheiat cu pierderi care se ridica la aproape 14 miliarde lei.
Muncitorii se consoleaza cu zvonuri potrivit carora patronatul oradean va face demersuri pentru a convinge organele abilitate sa verifice activitatea fostului director. Mai mult, desi patronatul i-a anuntat ca societatea va relua, intr-un viitor nu prea indepartat, productia, oamenii nu mai vor sa se lege la cap, preferand sa renunte la orice activitate in cadrul firmei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă