5.9 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialJudecatorii din Constanta, monitorizati de CSM

Judecatorii din Constanta, monitorizati de CSM

» Anul trecut, inspectorii judiciari au propus revocarea din functie a presedintilor instantelor. In ultimul an, majoritatea problemelor s-au remediat, dar monitorizarea continua.

Anul acesta, judecatorii constanteni au fost monitorizati indeaproape, iar in luna iunie s-a realizat un nou control.
La data efectuarii controlului s-a constatat un numar considerabil de hotarari in concept neredactate de catre grefierii de sedinta sau grefierii dactilografi, precum si un numar de solutii cu privire la care termenul de redactare fusese depasit, in materie civila. S-a remarcat ca aceste deficiente se datoreaza si unor cauze obiective, cum ar fi volumul de activitate al instantei sau lipsa aptitudinilor necesare operarii pe calculator, insa si modului deficitar de organizare a activitatii instantei sau lipsei de preocupare din partea unor judecatori. Grav este ca s-au constant in continuare intarzieri cu privire la data redactarii conceptului de catre judecator sau data redactarii propriu-zise a hotararii de catre grefieri.

 

Totodata, inspectorii CSM au descoperit ca la Judecatoria Constanta, in perioada 29.01.2008- 17.04.2008, punerea in executare a hotararilor s-a facut la momente neprevazute de dispozitiile procesuale penale si contrar prevederilor legale si neregulamentare. Aceasta modalitate a facut ca in aceeasi cauza, in care se aflau mai multi inculpati, pentru cel care nu a declarat cale de atac si in privinta caruia sentinta ramasese definitiva, instanta de executare sa nu emita mandatul de executare a pedepsei inchisorii de indata, ci sa astepte pana cand hotararea a ramas definitiva pentru toate celelalte parti din cauza.

In prezent, aceasta situatie a fost remediata, in sensul ca punerea in executare a hotararilor se realizeaza in conformitate cu dispozitiile procesual penale. Totodata, in cadrul Judecatoriei Constanta au fost identificate un numar de 383 de dosare mai vechi de un an si 30 dosare mai vechi de un an de la data inregistrarii in materie penala.
Din verificarile efectuate a rezultat ca principalul motiv de tergiversare in cauzele civile il constituie neefectuarea rapoartelor de expertiza dispuse de instanta. S-au constatat si situatii in care tergiversarea solutionarii cauzelor se datoreaza instantei. Astfel, potrivit raportului prezentat pe site-ul CSM, exista o practica in cadrul Judecatoriei Constanta ca dupa incuviintarea probelor sa se "proroge" administrarea acestora dupa ce se administreaza o alta proba, de exemplu, proba cu expertiza tehnica de specialitate.

SPECIALISTUL
"O situatie ciudata ramane la Judecatoria Constanta in ceea ce priveste activitatea manageriala. In acest sens, desi s-a constatat ca deficientele organizatorice au fost remediate, pe fondul lipsei de stabilitate la nivelul ocuparii functiilor de conducere, exista posibilitatea ca in activitatea compartimentelor instantei aceste deficiente sa se repete, mai ales, in conditiile cresterii volumului de activitate si fluctuatiei personalului auxiliar". Cecilia Morariu, purtator de cuvant al CSM.

Cele mai citite

Celebrul violonist Alexandru Tomescu, printre cărămizi și speranțe

Artistul a susținut un recital inedit, între zidurile viitoarei case familiale a unor copii cu nevoi speciale severe Violonistul Alexandru Tomescu, Ambasador al Hope...

România mai face un pas spre OCDE

România a primit un nou aviz formal, în cadrul procesului de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică Anunțul a fost făcut de...

Aaron Boupendza rămâne la Rapid! Impresarul gabonezului clarifică situația

Aaron Boupendza a fost în centrul atenției săptămâna trecută, după ce a refuzat să revină în România alături de Rapid, însă impresarul său, Paulius...
Ultima oră
Pe aceeași temă