Judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia decid, in aceste zile, soarta „Solventul” din Timisoara. Societatea care administreaza bunurile mobile si imobile ale combinatului, a caror valoare de piata depaseste 20 de milioane de euro, este in procedurra de lichidare judiciara si faliment de mai multi ani.
Dupa un „popas” destul de lung la Tribunalul Timis, dosarul a fost stramutat la instanta similara din Alba, unde judecatorul sindic a decis ca SC „Solventul” SA poate fi cumparata de SC „Valkiria” SRL Bucuresti, apartinand omului de afaceri Alexander Etienne Hergan, devenit cunoscut in urma unor operatiuni de anvergura la Bursa de Marfuri din Chicago.
Hotararea Tribunalului Alba a fost contestata de cei care au pierdut licitatia la Curtea de Apel Alba Iulia. Aici, dosarul a fost judecat timp de cateva luni, ultima infatisare avand loc la sfarsitul saptamanii trecute. Completul a constatat ca dosarul poate fi judecat, in conditiile in care toate partile si-au exprimat punctul de vedere.
Probabil din cauza complexitatii cauzei, judecatorii Curtii de Apel au dat termen de pronuntare pentru 5 aprilie. Prin urmare, la data respectiva se va sti daca „Valkiria” ramane castigatoarea licitatiei organizate de lichidatorul combinatului sau daca noul proprietar al societatii din Timisoara este contestatarul licitatiei, respectiv „VGB Invest” SRL Bucuresti, care face parte din grupul de firme detinut de controversatii oameni de afaceri Marian si Octavian Iancu, cercetati penal intr-un dosar privind Rafinaria „Rafo” Onesti.
„Valkiria” SRL a fost desemnata de judecatorul sindic drept castigatoare a licitatiei, valoarea tranzactiei cifrandu-se la 13,1 milioane de euro fara TVA. Lichidarea, administrata de SC „Ferm Consult” SRL Timisoara, s-a desfasurat dupa o procedura complicata, la care au mai participat SC „VGB Invest” SRL Bucuresti si „Frank Invest” SRL Sacalaz (Timis), avandu-l ca patron pe omul de afaceri german Frank Ghuter Kaplerr.
Batalia pentru „Solventul” a inceput cu mult inainte de organizarea licitatiei, in septembrie 2004, prin care lichidatorul judiciar a scos la vanzare combinatul. Primii care si-au manifestat interesul direct au fost Ovidiu Tender, prin „Tender” SA, si fratii Iancu, prin „VGB Impex”. Primul si-a adjudecat 12,6 la suta din datoriile „Solventul”, iar celelalte 10 procente din datoria de 10 milioane de euro pe care lichidatorul trebuia sa o plateasca din vanzare.
Ulterior, chiar si Dinu Patriciu a studiat posibilitatea de a participa la licitatie, firma sa, „Rompetrol”, cumparand caietul de sarcini, dar nu s-a mai prezentat la confruntarea finala din 1 septembrie 2005. In schimb, au aparut „Frank Invest” din Sacalaz, societate in spatele careia se afla Zaher Iskandarani, si „Valkiria” SRL.
Initial, au licitat pentru combinatul chimic SC „Frank Invest” si „Valkiria”, iar ulterior au intrat in cursa si fratii Iancu, care au oferit, prin grupul „VGB”, suma de 22 milioane de euro. Nu au reusit sa achite intreaga suma la termenele stabilite in contract, astfel ca au pierdut afacerea, desi platisera deja 15 milioane de euro. In aceste conditii, grupul „VGB” a fost descalificat de Tribunalul Alba, instanta stabilind ca Alexander Hergan, care oferise doar 13,1 milioane euro, sa fie considerat castigator.
In mod paradoxal, prin respecta-rea procedurii, combinatul a fost vandut la un pret mai mic decat cel achitat de fratii Iancu, motiv pentru care contractul de vanzare-cumparare a fost contestat la Curtea de Apel Alba Iulia.
Totusi, cei doi oameni de afaceri nu au renuntat la „Solventul”, ei reusind, cu ajutorul unui executor judecatoresc, sa achizitioneze o cladire de doua etaje din incinta fabricii, prin executarea silita a firmei elvetiene „Genetim Chemical Research Institute”, pentru o pretinsa datorie neachitata la Banca "Transilvania”. Acest dosar se afla, de asemenea, pe rolul instantelor de judecata.
Conform lichidatorului Petru Prohorov, „Solventul” a fost evaluat la 18 milioane de euro. Are de recuperat datorii de 10 milioane de euro, dar cele aproape 40 de hectare de sub combinat valoreaza peste 20 milioane de euro pe piata imobiliara.