Partidul de extremă dreapta de la Budapesta „Jobbik” începe să piardă „prieteni” la puţin peste jumătate de an de la înfiinţarea primului aşa-numit „Cerc de prieteni” din afara graniţelor Ungariei. Asta în condiţiile în care chiar preşedintele grupului de la Târgu-Mureş, Vitus Ors, a renunţat la funcţie şi, spun surse din interiorul organizaţiei, intenţionează chiar să se delimiteze de aceasta în perioada următoare.
„Aşa este, am demisionat din fucţia de preşedinte, dar deocamdată rămân membru simplu al Cercului de prieteni”, a declarat pentru „România Liberă” Vitus Ors, care spune că a luat decizia de a părăsi conducerea Cercului de prieteni Jobbik de la Târgu-Mureş pe fondul unor declaraţii făcute de liderii partidului referitor la situaţia maghiarilor din România, fără ca măcar unul din „prietenii” de la Târgu-Mureş să fi fost consultat în prealabil.
Neînţelegeri mai vechi
Surse din inetriorul „Cercului de prieteni Jobbik” de la Târgu-Mureş spun că neînţelegerile între liderul de la Târgu-Mureş şi conducerea partidului de la Budapesta au apărut încă de anul trecut, când politicienii din Ungaria le-ar fi cerut celor de la Târgu-Mureş să adopte un discurs vehement autonomist.
„Cercul de prieteni Jobbik” a fost înfiinţat în vara anului trecut la Târgu-Mureş, şi a fost primul centru de acest fel din afara graniţelor Ungariei. „Nu e un partid. E ca o filială a partidului Jobbik, dar din punct de vedere legislativ e un Cerc de Prieteni. Cercul de Prieteni ai Jobbik din Târgu-Mureş va organiza festivităţi culturale, va intra în viaţa publică a oraşului, va reprezenta interesul maghiarilor din Târgu-Mureş”, spunea pe 6 august 2010 europarlamentarul Csanad Szegedi care spunea totodată că nu exclude ca, la viitoarele alegeri locale, „Cercul de Prieteni” să susţină candidaţi independenţi în administraţia locală de la Târgu-Mureş. În ciuda acestor declaraţii şi a afirmaţiilor potrivit cărora câteva sute de maghiari aşteaptă să facă parte din „Cercul de prieteni”, cu excepţia reunirii la Târgu-Mureş a conducerii partidului, Jobbik şi „Cercul de prieteni” nu au intrat în viaţa publică din Mureş şi nu şi-au făcut prezenţa în nici un alt fel.