Argentinianul Juan Caceres concertează la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, joi, 6 septembrie, ora 20.00. Haideţi, fraţilor, să mergem, că e un concert care se anunţă mişto. Reprezentaţia prefaţează Festivalul de Jazz Transilvania / Transilvania Jazz Festival, care se va desfăşura între 16-17 noiembrie la Cluj.
„Supranumit Paolo Conte al Americii de Sud, Juan Carlos Caceres este un muzician de jazz deplin, trombonist, pianist şi compozitor. Odată stabilit în Franţa, în 1968, el a devenit misionarul Tango-ului în Europa. Împreună cu Tango Negro Trio, Caceres ne transpune într-o călătorie în timp, revelând originea tangoului, ca fiind o combinaţie de ritmuri tribal-africane şi marşuri celebre europene. Cu un timbru pasional, Caceres cântă viaţa de zi cu zi din Buenos Aires, rănile timpului şi exilului, exprimându-şi dorul de acasă, de Argentina, în tonuri de tangou ambiental, cu influenţe de jazz”, specifică reprezentanţii asociaţiei culturale Cetatea Albă, organizatorul concertului de joi şi al festivalului.
Juan Carlos Caceres s-a născut în 1936, la Buenos Aires, în Argentina, iar de la sfârşitul anilor ’60 s-a mutat în Franţa. Discografia sa include, solo, sau cu diferite grupuri, 10 albume. Joi, clujenii îl vor putea vedea pe Caceres – pian, voce, evoluând alături de Tango Negro Trio, format din Carlos Buschini – bass, contrabas, Marcelo Russillo – percuţie şi David Pesto, bandoneon. Transilvania Jazz Festival este organizat la Cluj începând cu 2007, mai puţin în 2011, respectiv la Sibiu. Între invitaţii care au putut fi văzuţi de-a lungul timpului la Cluj se numără, potrivit organizatorilor, Billy Cobham din SUA, Jacky Terrasson – SUA/Franţa, Theodosii Spassov, Anatoli Vapirov – Bulgaria, Jeri Brown -Canada, Decebal Bădila – Germania, dar şi alte grupuri, respectiv artişti de jazz, din Belgia, Cehia, Elvetia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Suedia, Ungaria şi România. Festivalul îşi propune promovarea „unei noi mărci culturale a Transilvaniei”, dar şi a Clujului, în contextul candidaturii la titlul de Capitală Culturală Europeană. Pe lângă festivalul amintit, Asociaţia Cetatea Albă a derulat mai multe proiecte culturale în diaspora, precum EUROfEST – Ziua Romaniei la Montreal, Interferenţe la Montreal, Festivalul Filmului Românesc în Montreal şi Quebec.