Dupa ce in ultimele luni ale anului trecut si primele doua luni ale acestui an a fost clientul PNA, in ultimele zile fostul primar PSD al municipiului Tulcea Constantin Mocanu a trebuit sa dea socoteala pentru faptele sale din administratie procurorilor si politistilor tulceni.
PNA Constanta l-a trimis recent in judecata pe Constantin Mocanu pentru un singur caz din cele opt capete de acuzare documentate de Curtea de Conturi in urma controlului efectuat anul trecut la Primaria Tulcea. Este vroba de inchirierea prin fals si uz de fals a unui fost restaurant de pe strada Babadag din Tulcea sotiei fostului primar Mocanu, prejudiciind astfel interesele bugetare ale Primariei Tulcea.
Dupa ce procurorii de la PNA au trimis rechizitoriul privind acest caz la Judecatoria Tulcea pentru a fi judecat, dosarul privind celelalte delicte penale de la Primaria Tulcea descoperite de Curtea de Conturi au fost trimise spre continuarea cercetarilor la Parchetul Tribunalului Tulcea iar procurorii tulceni au dat spre instrumentare voluminosul dosar Serviciului de Investigare a Fraudelor de la IPJ Tulcea. Astfel politistii tulceni au luat la bani marunti afacerile pe care le-a facut primarul Mocanu in timpul mandatului de patru ani cu banii publici.
Cea mai grasa afacere pare a fi cea facuta de cateva firme din municipiul Tulcea, care aveau in administrare terenuri ce apartineau domeniului public sau privat al Primariei Tulcea, dar nu plateau nici un leu chirie pentru folosirea acestora. Controlorii financiari de la Curtea de Conturi au contabilizat toate aceste cazuri si au ajuns la concluzia ca numai in anul 2003, prin neplata chiriilor, bugetul Primariei Tulcea a fost prejudiciat cu peste 5 miliarde de lei. Primarul PSD Mocanu i-a atras in vartejul ilegalitatilor si pe consilierii locali. El le-a propus consilierilor tulceni sa aprobe un schimb de imobile, care, se vedea de la o posta, era favorabil administratiei locale. Este vorba de cedarea de catre Primaria Tulcea a unui spatiu comercial situat pe strada Isaccei, spatiu care se intinde pe mai bine de o suta de metri patrati, firmei Aegyssus. Respectiva firma a dat in schimbul magazinului ultracentral un apartament igrasios ce se afla intr-un cartier din zona periferica a Tulcei. Desi respectivul apartament are o suprafata mai mica decat magazinul cedat de Primarie, in actele prezentate consilierilor a fost trecuta o valoare egala cu cea a magazinului din zona centrala in baza unei expertize comandate de Primarie. Si ca paguba sa fie si mai mare, apartamentul primit in schimbul magazinului a fost si acesta cedat, cu titlu gratuit, unei firme tulcene cu capital privat, firma care urma sa distribuie gazul metan in acest oras. Acum, atat fostul primar Mocanu, cat si consilierii care au aprobat acest schimb dau cu subsemnatul in fata anchetatorilor pentru a explica motivele care au condus la aceste inginerii.
Bani aruncati pe fereastra
Primaria Tulcea a efectuat si investitii ilegale. Cel putin asta au constatat controlorii financiari ai Curtii de Conturi. In vara anului 2003 primarul de atunci al Tulcei a demaraat o investitie de aproape doua miliarde de lei la bordul navei „Gilon”. Este vorba de amenajarea pe coverta acestui vapor ce apartinea unei unitati militare a unei scene plutitoare pe care avea sa se desfasoare Festivalul electoral al Dunarii. Si in acest caz raspunderea pentru ilegalitatea descoperita de Curtea de Conturi se imparte intre fostul primar Constantin Mocanu si consilierii PSD din acest consiliu, care detineau o majoritate confortabila. Ei au hotarat realizarea respectivei investitii, desi nava pe care se efectuau lucrarile apartinea altei institutii, care nu-si daduse acordul pentru acele lucrari.
Afacerile navale ale Primariei Tulcea considerate de Curtea de Conturi a fi ilegale s-au desfasurat si la bordul navei de protocol „Republica”. Conform informatiilor si documentelor aflate in investigarea procurorilor si politistilor, o buna parte din dotarile pe care Primaria Tulcea sustine ca le-a facut la bordul navei „Republica” nu au putut fi identificate. Ca atare, ele sunt considerate ilegale iar cei care au disponibilizat banii din bugetul local sunt buni de plata si urmeaza sa raspunda pentru eventualele falsuri.
Se mai fac investigatii si asupra unor lucrari de reparatii efectuate la aceasta nava de protocol intrucat exista unele neconcordante intre documente si realitatile de la bordul vaporului.