Trei dintre membrii comitetului de initiativa de la Constanta ai Uniunii Populare Social Democrate au stat, ieri, alaturi de Ioan Talpes, care si-a asumat paternitatea unei noi formatiuni politice. Necunoscuti in politica, dar prosperi oameni de afaceri, Gheorghe Muhscina, Laurentiu Coconea si Marius Pricopie sunt doar trei dintre constantenii care, dupa ce s-au realizat din punct de vedere economic, au considerat ca a venit momentul si pentru politica. Sala in care s-a desfasurat actiunea prin care s-a declansat formarea unei filiale de partid a fost plina de tineri, dovada a interesului pe care acestia il acorda unei formatiuni ce vrea sa iasa din tipare. Dupa ce au auzit care sunt intentiile reprezentantilor comitetului de initiativa, cei prezenti l-au ascultat pe Ioan Talpes. O trecere in revista a trecutului, in combinatie cu elemente din prezent pot constitui formula pe baza careia cei prezenti sa se decida asupra necesitatii semnarii unei adeziuni pentru noul partid si sa se arunce in vartejul politicii.
Sistem politic invechit
Ioan Talpes a vorbit prin prisma omului care stie multe: fostul consilier de presedinte si sef al SIE a declarat ca a fost obligat de imprejurari sa iasa in fata. Romania paseste spre o alta etapa a existentei ei, iar actualele structuri politice nu mai sunt de actualitate. Miscarea populara europeana are nevoie de oameni care sa ii promoveze ideile si politica, in conditiile in care Romania trebuie, datorita noii conjuncturi, sa faca schimbari radicale legate de mentalitate si gandire politica. In spatele unor cuvinte, Talpes a sugerat ca anumite formatiuni de pe scena politica romaneasca sunt perimate, dar au avut momentul lor de glorie din perioada interbelica. „Acum este necesara un alt fel de politica: constanta, realista si morala. Se joaca… Se consuma mai multa imagine decat se consuma paine”, a spus Talpes. Nici alte formatiuni, ai caror lideri considera ca sunt de viitor, nu au – in opinia senatorului – sansa de a se impune pe piata politica. Partide precum PNG, PIN sau cel al pensionarilor incarca fara folos esichierul politic.
Asteapta tinerii sa i se alature
UPSC are sansa – potrivit initiatorului proiectului – sa se bucure de sprijinul oamenilor tineri care vor sa faca politica in alt fel decat au vazut pana acum. Talpes considera ca valoarea este cea care trebuie pusa in valoare, conform solicitarilor viitorilor parteneri europeni. Perioada urmatoare va fi una critica pentru multi dintre politicienii din Romania ale caror dosare, legate de relatiile stranse cu fosta Securitate, ii vor scoate din scena pe usa din dos. Ca un adevarat cunoscator, Ioan Talpes a spus ca in acest fel se va face loc pentru clasa politica noua, promovata de UPSC, formatiune care este pregatita pentru alegeri anticipate sau la termen. Nici unul dintre membrii formatiunii nu va negocia functii. Dupa jumatatea lunii viitoare, cand se presupune ca partidul va fi inregistrat, vor fi desemnate conduceri provizorii la nivel central, judetean si local.
Acordul popularilor din Europa
Talpes a vorbit si despre faptul ca s-a plimbat cu Gheorghe Ciuhandu, presedintele PNTCD, pe la mai-marii popularilor din tarile europene. Realitatea cruda este ca Talpes a luat pulsul taranistilor, care nu au sanse sa creasca in sondaje. In aceste conditii, UPSC isi propune sa poarte discutii si sa incheie aliante cu partidele de orientare populara, inclusiv cu PD. „Vom avea candidati la alegerile pentru Parlamentul Europei. UPSC este un produs „made in Romania”, influentat de curentele momentului pe plan european. Cand ai valori, vin si banii”, a declarat Talpes cu privire la ajutorul, in limitele legii, pe care conducerile partidelor populare de pe continent il acorda noii formatiuni ce pare ca a gasit culoarul in ceea ce priveste segmentul electoratului caruia i se adreseaza. Voturile libere sunt tinta spre care s-au orientat popularii lui Talpes, politicieni de viitor, fara pete pe cartea de vizita.