6.3 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialIoan Mărginean, în război cu acţionarii lui „U"

Ioan Mărginean, în război cu acţionarii lui „U”

Acţionarul majoritar al Universităţii Cluj le-a răspuns colegilor din acţionariatul echipei, pe care i-a acuzat de situaţia în care a ajuns clubul cu peste 90 de ani de istorie.

Deţinătorul, în acte, al pachetului majoritar de acţiuni la Universitatea Cluj, Ioan Mărginean, a transmis o scrisoare deschisă prin care a explicat situaţia în care se află formaţia „şepcilor roşii”, de ce s-a ajuns aici şi care sunt avantajele intrării în insolvenţă.

În opinia lui Mărginean, principalii vinovaţi pentru declinul lui „U” sunt chiar acţionarii minoritari ai echipei, în frunte cu Oncos, compania care şi-a exprimat public dezacordul faţă de posibila intrare în insolvenţă a clubului. De asemenea, Mărginean a ţinut să explice, în aceeaşi scrisoare, de ce Florian Walter a părăsit echipa.

„În 15 iunie 2008, clubul s-a vândut de către Primăria Cluj, cu suma de 2.100.000 de euro, societăţii comerciale Oncos. Aceasta nu a reuşit să echilibreze balanţa datoriilor acumulate de către club în „era Doboş” şi s-a retras neachitând nici un euro Primăriei, nerespectând prevederile contractului de vânzare-cumpărare, fapt ce a dus clubul în derivă totală în perioada 01.01.2009-30.06.2009.

S-a reuşit aducerea unui nou investitor, în persoana domnului Walter Florian, care a achiziţionat 51% din acţiunile clubului şi care a reuşit achitarea datoriilor «istorice» de la «U». Mai apoi, bugetul de venituri şi cheltuieli trebuia asigurat de către acţionari în funcţie de procentul de acţiuni deţinute la echipă.

Ei bine, la mărirea de capital ce trebuia obligatoriu făcută în 2010 nici un acţionar în afara domnului Walter Florian nu a subscris, fapt ce trebuie să dea de gândit tuturor suporterilor, echipa fiind lăsată pe spatele unui singur om. Era greu ca un singur om să răzbească pentru a asigura bugetul clubului, în consecinţă domnul Walter Florian şi-a anunţat, încă din luna februarie 2012, intenţia de retragere”, sunt câteva pasaje din scrisoarea deschisă a lui Ioan Mărginean, publicată pe site-ul clubului. 

A explicat avantajele insolvenţei

După ce „mâna dreaptă” a lui Walter a preluat pachetul majoritar de acţiuni, pentru că omul de afaceri, devenit între timp acţionar la Petrolul Ploieşti, nu putea controla, cel puţin în acte, două formaţii din aceeaşi ligă, Mărginean a vrut să introducă în insolvenţă clubul „studenţesc”. „Am căutat permanent un potenţial ­investitor, dar concret nu am avut nici o ofertă oficială scrisă. Cu conturile ­blocate de către ANAF, am ajuns la concluzia să optez primul pentru reorganizarea judiciară pentru o perioadă de trei ani, lucru­ ­confirmat şi de experţi în reorganizare judiciară şi care subliniază avantajul declanşării procesului de către club, respectiv deblocarea contului clubului, posibilitatea plăţii salariilor restante ale ­angajaţilor, îngheţarea penalizărilor şi suspendarea proceselor actuale cu creditorii.

Nedeclanşarea procedurii de reorganizare judiciară blochează achiziţionarea clubului de către un adevărat investitor care ar avea şi avantajul planului de reorganizare pe masă în momentul achiziţionării clubului. Acest model este singura soluţie aplicabilă pentru moment din punct de vedere legal şi economic unei societăţi comerciale care funcţioneaza ca SC FC Universitatea Cluj SA la această oră. Fără această procedură necesară şi legală clubul este în incapacitate de plată şi riscă să păţeas că la fel ca Poli Timişoara şi Universitatea Craiova”, se mai arată în ­scrisoarea redactată de către Ioan Mărginean. Săptămâna trecută, Tribunalul Comercial Cluj a refuzat intrarea în insolvenţă a clubului, în aceeaşi zi în care reprezentantul firmei Oncos a contestat decizia lui Ioan Mărginean. Potrivit cererii de insolvenţă, datoriile lui „U” depăşesc 6,5 milioane de euro.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Adriana Bahmuțeanu, amendată la cavoul lui Silviu Prigoană: „Lăsați-mă să-mi plâng copilul!”

Tensiuni la cimitir: fosta soție a omului de afaceri a fost escortată de poliție după ce a adus un omagiu la cavoul familiei. Adriana...

Poland Travel. Gustă din Polonia cu ORLEN Wisła Płock!

Te întrebi unde ai putea să mergi în weekendul următor sau în vacanțe mai lungi? Unde poți să te bucuri de peisaje uimitoare, să...

Zelenski despre finalul războiului: „Diplomația este necesară, dar Putin nu vrea pace, ci să rupă izolarea”

Președintele ucrainean avertizează asupra intențiilor lui Putin și subliniază importanța sprijinului occidental, în timp ce Ucraina se confruntă cu provocări militare și întârzieri în...
Ultima oră
Pe aceeași temă