Italia s-a implicat in economia constanteana, in special in domeniul energetic, prin proiecte care depasesc sute de milioane de euro. Importanta acestei tari este subliniata si prin intalnirile dintre ministrul Economiei, Codrut Seres, cu oameni de afaceri italieni, cu scopul de a promova mediului economic romanesc si de a dezvolta relatiile economice bilaterale.
Unul dintre principalele puncte aflate in discutie este modul in care decurge privatizarea Electrica Dobrogea, cumparata de curand de grupul italian Enel. Ministrul Seres s-a intalnit in ultimul timp de doua ori cu Claudio Scajola, ministrul Activitatilor Productive din Italia, si cu Paolo Scaroni, presedintele Consiliului de Administratie al Enel. Discutiile sunt cu atat mai importante cu cat Enel a cumparat Electrica Dobrogea.
Interes dublu pentru centrala nucleara
Principalul obiectiv energetic al judetului Constanta, Centrala Nuclearelectrica Cernavoda, este, de asemenea, in vizorul oamenilor de afaceri din Italia. Aici a avut loc un seminar intitulat „Dezvoltarea prin privatizare a sectorului energetic romanesc”. Printre participanti se numara si grupul Ansaldo Energia, unul dintre constructorii Unitatii 1 de la Cernavoda, care si-a exprimat insa intentia ferma de a investi in continuare la CNE. Acelasi lucru l-a facut si Enel, care doreste sa participe, in parteneriat cu statul roman, la finalizarea Unitatii 3. Astfel de investitii sunt vitale pentru ca statul roman nu poate acoperi singur costul lucrarilor, care se ridica al aproximativ 700 milioane euro. La seminar au participat si reprezentantii Finmeccanica, principalul holding industrial si strategic in sectorul tehnologiei de varf din Italia, si Fincantieri, societate aflata in topul mondial al constructorilor de nave. In prezent, la nivel national exista peste 12.000 de firme cu participare italiana la capital.