» Ieri a avut loc, in prezenta autoritatilor locale, inaugurarea Sectiei de Terapie Intensiva (STI) de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta.
Potrivit managerului celei mai mari unitati sanitare din judet, dr. Danut Capatana, sectia poate face fata oricaror interventii. "Ne putem compara cu orice alt spital din lume la acest capitol. Sectia, in noua imagine, este rezultatul efortului exclusiv al echipei, inca din luna iulie", a precizat dr. Danut Capatana. Sectia are sase saloane cu cinci paturi. Este dotata cu plosca automata care curata, sterilizeaza si dezinfecteaza, are climatizare, fluide vitale si lampa de examinare. In prezent sunt 30 de paturi pentru adulti si opt paturi pentru copii situate la etajul 8, pentru ca in cazul lor sunt necesare circuite separate. Primele trei saloane de la Terapie Intensiva nu sunt impartite in boxe, pentru a putea intra targa si pentru ca pacientul sa poata fi asezat pe pat. Sectia dispune de aspiratoare, oxigenare, ploscar automat, de aer conditionat care are sistem de filtrare a aerului.
Sunt 15 ventilatoare artificiale si 30 monitoare. In opinia dr. Gheorghe Nicolae, seful sectiei, ar mai fi nevoie de inca 15 ventilatoare artificiale si de rezerve de monitoare. Faptul ca exista sisteme de filtrare a aerului este un lucru bun, potrivit medicului, pentru ca sectia este cea mai bogata in flora microbiana agresiva, din cauza traumatismelor severe. In anul 2008, STI a tratat 3700 de bolnavi; in principal au fost politraumatisme, bolnavi neurochirurgicali sau cei aflati dupa operatii mari de pancreas, ori transplant. Un caz dificil poate fi solutionat in maximum 10 zile, daca nu apar complicatii pe parcurs. Au fost situatii in care pacientii au stat si trei luni la reanimare, din cauza complicatiilor. Sectia nu a mai fost renovata din anul 1968. Inainte de Revolutie se facea curatenie generala o data la doi ani.
» Sectia a fost renovata cu fonduri de la Ministerul Sanatatii si Consiliul Judetean, prin programul de reabilitare a unitatii sanitare.