Companii din 70 de ţări vor participa la festivalul din acest an, care abordează convenţiile din societatea românească.
Festivalul Internaţional de Teatru din Sibiu este cel mai important festival anual de teatru din România şi al treilea ca amploare şi importanţă din lume. La ediţia din acest an, intitulată „Întrebări”, vor participa companii din 70 de ţări care vor prezenta 350 de evenimente. Acestea se vor desfăşura în 66 de spaţii de joc, iar organizatorii se aşteaptă ca zilnic să participe 35.000 de spectatori. Oferta culturală a acestei ediţii este deosebit de bogată şi variată. FITS va oferi publicului producţii reprezentative ale marilor teatre, spectacole de stradă în oraşul vechi şi în cetăţile şi bisericile fortificate medievale din împrejurimile Sibiului, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, spectacole de lumini, de muzică, de pantomimă, până la conferinţe, dezbateri, expoziţii de fotografie şi pictură, lansări de carte, instalaţii şi ateliere, care au loc atât în spaţii convenţionale, cât, mai ales, în spaţii neconvenţionale.
Spectacole de patrimoniu
Premiera ediţiei este secţiunea de patrimoniu care va cuprinde cele mai reprezentative spectacole ale Teatrului „Radu Stanca” Sibiu. Aici vor fi incluse spectacolele: „Metamorfoze” după Ovidiu şi „Faust” după Goethe, regizate de Silviu Purcărete, „Electra” după Sofocle şi Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu, şi „Un tramvai numit Popescu”, regia Gavriil Pinte. Tot din această categorie fac parte cele mai noi proiecte ale Teatrului: „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” după Lars von Trier, regia Radu-Alexandru Nica, „Turandot” după Carlo Gozzi, regia Andriy Zholdak, „Berlin Alexanderplatz” după Alfred Döblin, în regia lui Dragoş Galgoţiu. O premieră a FITS va fi spectacolul lui Gavriil Pinte, „Ghidul copilăriei retrocedate”.
Strângere de fonduri
Directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu forţează limitele bugetului. „Previziunea bugetară pentru anul acesta este cel puţin cu două milioane de lei mai mică decât anul trecut. Nu m-am plâns niciodată. Nici de bani. În momentul în care nu voi mai putea să fac un lucru renunţ. Sperăm din toată inima ca ceea ce s-a întâmplat anul trecut să se întâmple şi anul acesta. Nu sunt multe lucruri în care România investeşte. Noi încercăm pentru atragerea de fonduri o mie şi una de formule. Forţăm orice limită”, povesteşte Constantin Chiriac.