O vara cumplita. Politistii de fontiera constanteni au fost implicati in sute de actiuni complexe si diversificate, de la supravegherea traficului rutier, feroviar, fluvial si maritim pana la cel din aeroporturi. Pe langa aceste misiuni, in perioada care a trecut de la inceputul anului in cadrul programului „Litoral 2005”, Politia de Frontiera a avut ca obiective securizarea frontierei, eradicarea coruptiei din cadrul sistemului si indeplinirea misiunilor de paza si ordine pe litoral.
Portul, nod de contrabanda
Seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta a declarat ca s-a acordat o atentie deosebita Portului Constanta, unde, in colaborare cu Vama, s-au facut controale amanuntite la containerele care tranziteaza portul Constanta, actiuni care s-au concretizat in scurt timp. Astfel, in urma misiunilor de control desfasurate pe linia de combatere a contrabandei, s-a inregisterat o crestere cu 400% a bunurilor confiscate pana in prezent fata de aceeasi perioada a anului trecut. Un lucru important, si o consecinta a acestor rezultate, este faptul ca politistii de frontiera au inceput sa primeasca plangeri penale din partea firmelor a caror proprietate intelectuala este vatamata de cei care introduc in tara bunuri contrafacute, firme care pana in prezent se multumeau doar sa distruga marfa confiscata.
Ultimele bilanturi arata ca, in urma controalelor amanuntite, au fost confiscate de la inceputul anului bunuri in valoare de aproape 140 miliarde de lei. Totodata, politistii de frontiera au constatat 49 de infractiuni, 1554 de contraventii si cinci incalcari ale acordului bilateral.
Interventii salvatoare
Politistii de frontiera au intervenit si in ajutorul sinistratilor si al celor cazuti prada furtunii pe mare. In aceasta vara, oamenii legii au salvat peste 30 de persoane din zona Vama Veche, Agigea si statiunea Mamaia, printre care si doi cetateni straini dusi la aproape 10 kilometri in larg de furtuna care s-a dezlantuit in cateva clipe pe litoral. O actiune deosebita a fost cea la inundatia din Costinesti, cand la solicitarea Prefecturii Constanta si a Primariei Costinesti politistii de frontiera au reusit sa salveze la scurt timp de la declansarea potopului 12 oameni luati de ape, iar cu ajutorul jandarmilor si al pompierilor copiii ramasi blocati intr-o gradinita au fost salvati. Adi Toba a declarat ca actiunile in zonele sinistrate au continuat si dupa calamitate, politistii de frontiera participand cu sume de bani si alimente pentru sinistrati. Totodata, urmeaza ca de Craciun sa se imparta cadouri copiilor din gradinitele si scolile din Costinesti si Tuzla.
Coruptii, aspru sanctionati
Unul dintre capitolele importante de masuri demarate de la inceputul acestui an a fost combaterea coruptiei, plan prevazut si in programul Politiei de Frontiera Romane pentru 2005-2007. Astfel, s-au executat saptamanal actiuni de testare, iar in cadrul celor 93 de controale inopinate unul dintre obiectivele de baza au fost prevenirea si combaterea coruptiei. Cele mai importante cazuri din acest punct de vedere sunt cel al agentului de la Grupul de Nave Mangalia, cercetat penal in momentul de fata, si cel de la Punctul de Trecere a Frontierei de la Vama Veche, cand toti cei care au lucrat in perioada 17-29 septembrie au fost sanctionati. Pentru noua agenti s-a dispus destituirea din functie, un ofiter urmeaza sa fie prezentat consiliului de onoare pentru destituire, doi agenti au fost mutati disciplinar la Tulcea si doi ofiteri ai Grupului de Nave Mangalia au fost atentionati.
Aliniere la normele occidentale
Pana in momentul de fata, politistii de frontiera constanteni au trecut prin doua comisii de evaluare, ultima urmand sa aiba loc la inceputul lunii decembrie, care au apreciat progresele facute. Seful Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta a declarat ca a fost infiintat Compartimentul de Supraveghere a Traficului Maritim si de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere pe Mare, care a fost interconectat cu sistemul de supraveghere militar utilizat la coasta Marii Negre (ARGUS). Au fost initiate procedurile de achizitie pentru inca trei nave maritime de supraveghere de la Politia de Frontiera Germana. Ele vor asigura, pe termen mediu, supravegherea eficienta si cu costuri reduse a zonei de competenta, iar pana in 2008 vor fi finalizate si programele PHARE 2006 de achizitie a doua nave maritime de 600 de tone. In acelasi timp, Politia de Frontiera Constanta urmeaza sa fie dotata cu un elicopter care va sta la dispozitia Inspectoratului in regim nonstop. El va fi folosit atat la supravegherea traficului naval si fluvial, cat si in misiunile de salvare pe mare si de ghidare a navelor pentru interceptare.