Compartimentul-tampon dintre secţia de Cardiologie şi ceea ce înseamnă cardiologie intervenţională va fi reabilitat.
În circa două săptămâni încep lucrările de reabilitare a unităţii de coronarieni, partea de anestezie şi terapie intensivă. Investiţia este în valoare de 3,5 milioane de lei, din care 25% din bani provin de la Consiliul Judeţean Constanţa, iar restul de la Ministerul Sănătăţii. Această decizie, a precizat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţână, a fost luată o dată cu crearea departamentului „Inimii”.
„Exista această necesitate a unui compartiment-tampon între secţia de Cardiologie şi ceea ce înseamnă Cardiologie intervenţională. Practic, aici vor fi primiţi pacienţii care sunt trataţi după diferite intervenţii sau bolnavi cu afecţiuni acute, care necesită o supraveghere deosebită. Acest compartiment va fi unul foarte modern şi va fi dotat la nivel european”, ne asigură managerul unităţii sanitare. Pentru ca lucrările să poată fi finalizate, Cardiologia se va muta între timp la etajul IX. „Sperăm să obţinem bani pentru a putea transforma întreaga secţie. Pentru început, aici vom avea 16 paturi şi ne vom dota cu absolut ceea ce este nevoie: monitoare, defibrilatoare, pompe de oxigen etc. – noua unitate va arăta ca o mini secţie de ATI”, a arătat dr. Căpăţână.
Desigur, şi la acest moment există o unitate de coronarieni acuţi, dar care sunt internaţi în condiţii improprii, fără posibilitatea de supraveghere a pacienţilor, condiţii hoteliere proaste etc. Toate aceste schimbări vin mai ales pentru că departamentul „Inimii” a avut în ultimele două luni rezultate notabile. Reamintim că din data de 6 iulie, de când s-a deschis Centrul de coronaro-angiografie, aproximativ 60 de pacienţi au fost trataţi şi trimişi apoi acasă. Cel mai tânăr pacient are 36 de ani, iar cel mai vârstnic, 89 de ani.
Mortalitate în scădere
Datorită intervenţiilor medicilor, coordonatorul Centrului de Cardiologie Intervenţională, mortalitatea în judeţul Constanţa se situează la ora actuală sub 4%, asta în condiţiile în care media pe ţară este în jur de 12%, mai puţin zonele în care există centre de cardiologie intervenţională, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş şi Timişoara.