2.1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialIn doar cinci minute, pe faleza Cazino

In doar cinci minute, pe faleza Cazino

"Fata de vacanta", creionata de Florin Hristu

»  Constantenii care aleg sa faca o promenada pe faleza Cazino au ocazia de a-l cunoaste pe artistul plastic Florin Hristu, un iubitor al artei care vine, de zece ani, in acelasi loc, sa picteze si sa creioneze. Ramane acasa doar atunci cand vremea este capricioasa si impiedica sa se implineasca actul creatiei.

Florin Hristu este un constantean de 56 de ani care spune ca dintotdeauna i-a placut sa stea in natura pentru a desena sau picta. In perioada estivala vine la lucru in fiecare dupa-amiaza si se intoarce acasa seara tarziu, cand se intuneca. In lunile productive, cele in care faleza este plina-ochi de turisti, vine si cu o oferta speciala: o "fata de vacanta" in doar cinci minute, la pretul de 10 lei.

"Caricaturile se cauta mai mult. Se fac repede si sunt de divertisment. Creeaza buna dispozitie. Cand vine un grup este de-ajuns sa-si faca unul o caricatura si apoi vor si ceilalti. E ca un medicament. Te binedispune. Sunt oameni care vin de la an la an si isi mai fac cate una sau le fac copiilor. Am facut caricaturi la mii de oameni. Caricatura e un portret de sinteza. Prin exagerare se scoate in evidenta ce are persoana mai expresiv. In cateva linii si in cateva minute trebuie sa ii surprinzi caracterul. E o concentrare, insa daca se face cu placere efortul nu se simte. Pentru, mine orice om are ceva interesant", spune Florin Hristu.

In afara caricaturilor, artistul mai realizeaza portrete clasice, color si alb-negru, la pretul de 30 lei. Peisaje mai putin, in ultima vreme. "Peisajul a fost si va ramane prima iubire, insa incerc sa-mi sustin cumva actul de creatie prin caricatura, prin acest show facut la minut, care merge si imi si place", completeaza constanteanul nostru, care face intre 15 si 20 de caricaturi pe zi.  

Amintiri din trecut
Florin Hristu a terminat Liceul de Arta din Constanta. si acum isi aduce aminte cu admiratie de fostii sai profesori, pictorii de elita Ion Matasareanu, Eugen Margarit si Mircea Varzaru. Ardea de nerabdare sa lucreze alaturi de mentorii sai. "Imi amintesc cu placere si fac o comparatie. Marea lectie este cand il vezi pe altul cum lucreaza. Vazand si lucrand cu ei ani multi, m-am specializat. I-am avut profesori si mentori. Mergeam cu ei la ateliere si plecam cu ei la peisaje. Am facut asta ani buni", isi aduce aminte Florin Hristu. Ar fi vrut sa-si continue studiile, insa spune ca nu a avut sprijin financiar din partea parintilor. si atunci, ca si acum, reuseai mult mai usor sa intri la facultate daca te meditai cu profesori universitari de specialitate. Dupa cativa ani de munca in port, Florin Hristu s-a dedicat pasiunii sale: "Motivatia mea a fost pasiunea, care s-a marit din ce in ce mai mult si am ajuns la un nivel la care ma simt sigur pe mine. Fac pictura de cand ma stiu. Am lucrat cativa ani si prin port. O perioada nu prea mare. Imi convenea programul, ca sa am timp sa pictez. Din 1994 am renuntat la serviciu. Ma descurc. Sunt la linia de plutire".

1% talent, 99% munca
La orice strop de talent se adauga un ocean de munca. "Talentul trebuie cultivat. Exercitiul este marele secret. Sincer, altceva nu as face. Nu am alta sursa de venit. Din asta traiesc. Ca sa faci creatie insa, iti trebuie suport material. si apoi, trebuie sa vinzi ce faci", mai spune artistul, gandindu-se la aspectul mercantil.

» Cu un pas in contemporaneitate

Florin Hristu este dezamagit de tanara generatie, pe care nu o vede traitoare de simt artistic. "Multi tineri vin sa fure subiecte. Vin elevi si studenti cu aparatul foto si pozeaza. Nu am vazut pe nici unul cu un carnet in mana sa faca vreo schita. E ceva artificial. Una e sa faci dupa natura si alta – dupa poza. Eu cand eram ca ei nu plecam niciodata fara carnet de schite", spune acesta. Isi mai aduce aminte ca atunci cand avea 3 ani iesea in fata casei si desena cu creta pe asfalt animale, cel mai des cai. Admira operele marilor pictori din istoria artei: Rembrant, Cezanne, Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu si Camil Ressu.

Cele mai citite

Turcia, un pilon-cheie pentru aprovizionarea cu gaz natural a Europei

Turcia livrează gaz către Bulgaria, Ungaria, Moldova, România și Macedonia de Nord Turcia primește gaz rusesc prin conductele Blue Stream și TurkStream, iar gazul azer...

Incident violent la mănăstirea din Ieud: Un tânăr decedat și trei grav răniți într-un conflict violent

Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața, iar alți trei tineri, cu vârste de 20 și 22 de ani, au fost grav...

Salvamont: 150 de persoane salvate în doar 24 de ore; cele mai multe intervenții la Predeal

Sâmbătă a fost o zi aglomerată pentru echipele Salvamont din întreaga țară, care au intervenit la 146 de apeluri de urgență primite prin Dispeceratul...
Ultima oră
Pe aceeași temă