2.1 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialÎn căutarea tabloului perfect

În căutarea tabloului perfect

Pictori din patru zone diferite din ţară se află la malul mării în tabăra de pictură „Briza mării”, organizată de Asociaţia Pontul Euxin. Douăzeci de tineri studenţi, masteranzi şi lectori au ca misiune creionarea pe pânză a frumuseţilor tărâmului dintre Dunăre şi Marea Neagră. Preşedintele Asociaţiei Pontul Euxin, Florin Cârstocea, gazda taberei de creaţie găzduită de Camping Holidays Grup Petrol Marin din staţiunea Mamaia, a mărturisit celor prezenţi la deschiderea evenimentului ideea-motor care a dus la concretizarea evenimentului.  ”Am auzit că la Balcic s-a făcut o tabără de pictură şi au mers chiar pictori români acolo. Dintr-un sentiment patriotic m-am gândit de ce nu am putea să facem şi noi o astfel de tabără. Nu am făcut tabăra ca să câştig ceva. Nici pe programele tv, pe nicăieri nu vezi măcar o emisiune ca să ne iniţieze, să ne spună câte ceva în afară de scandaluri. De pictură nu sunt chiar străin. Am un unchi care este pictor şi când eram  copil stăteam şi mă uitam cum picta el după-amiezi întregi şi îmi plăcea. Îmi plac tablourile, am câteva. Am făcut tabăra dintr-un sentiment de patriotism şi  pentru a pune în valoare pictorii de astăzi. Cine doreşte să îi viziteze, să se uite cum pictează, campingul este deschis. Aştept pe toată lumea”, a spus acesta.

Istoria locului, ca sursă de inspiraţie

Organizatorii taberei au pregătit pentru participanţi un program turistic de vis: vizite în judeţ la atractive obiective, cum ar fi cetăţile antice Histria, Enisala, mănăstirile Cocoş, Celic Dere, Dervent, Sf. Andrei sau pitorescul Ostrov. Bifate pe listă sunt, de asemenea, vechiul oraş Babadag, apoi Tulcea. Spre sfârşitul sejurului, artiştii vor ajunge la Vama Veche şi la Mangalia – cetatea Callatis. O altă surpriză este debarcarea  pe insula Ovidiu. În oraş, agenda evenimentului cuprinde plimbări pe faleză şi în portul Tomis. Pe parcursul taberei se va desfăşura o conferinţă pe tema levantului şi a tradiţiei şcolii româneşti de pictură, cu invitaţi de seamă precum acad. Răzvan Teodorescu, dr. Florica Cruceru şi dr. Daniela Ţurcanu-Caruţiu.

„Mediul de afaceri sprijină cultura”

Prezenţi la deschiderea oficială, reprezentanţii autorităţilor locale consideră iniţiativa lui Florin Cârstocea una demnă de lăudat. „Sunt alături de un agent economic din Constanţa care are şi nişte pasiuni nobile. Este foarte important că cineva din mediul de afaceri sprijină cultura pentru că vedeţi foarte bine este dificil în mediul economic actual să mai poţi să ai nişte resurse care să sprijine şi mediul cultural”, a spus preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Navigaţie din Constanţa, Mihai Daraban.

„Avem parte numai de mediatizări numai cu fanfare”

„Este bine că se întâmplă aşa ceva pe litoral. Avem parte numai de mediatizări numai cu fanfare, cu care alegorice, cam aceasta ştiu românii la ora actuală despre Constanţa, dar e bine că se întâmplă şi astfel de lucruri. Suntem un judeţ cunoscut nu numai prin plajele de la marea Neagră, suntem un judeţ cu cea mai mare încărcătură istorică, spun eu, şi dumneavoastră puteţi aprecia acest lucru”, a completat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Cristinel Dragomir. „Cei care au venit sunt mulţi artişti profesionişti, absolvenţi ai facultăţilor de artă care au trecut deja prin foarte multe selecţii, prin confirmări ale valorii în multe expoziţii naţionale şi internaţionale.  Le mulţumesc pentru că au venit la Constanţa, dar şi pentru că sunt iubitori ai peisajului . Dobrogea a format artişti. Aici s-au născut artişti. Este un loc miraculos, un loc pe care aş vrea ca tinerii să-l vadă în complexitatea lui”, a fost de părere coordonatorul artistic al taberei, Daniela Ţurcanu Caruţiu. 

Premii generoase

La întoarcerea în camping, pictorii vor intra în competiţie, fiecare dintre aceştia urmând să surprindă într-un mod original „Briza mării”. Tinerii au la dispoziţie tot ce le trebuie pentru a realiza cea mai frumoasă pictură, iar premiile anunţate sunt pe măsură. Câştigătorul competiţiei va primi 1000 de euro, al doilea clasat va lua 700 de euro, iar al treilea premiu va fi recompensat cu 500 de euro.  Lucrările vor forma, la final, o expoziţie.

Dobrogea, pe simeze

Tinerii sosiţi la Constanţa sunt încântaţi să picteze la malul mării, într-un loc relaxant. Pe teren, adică în periplul dobrogean, vor face fotografii şi schiţe. Unii au reprezentat deja marea în lucrările lor, alţii nu. Una peste alta, ei consideră acest tip de proiect unul foarte constructiv pentru toate părţile implicate. De obicei, taberele de creaţie sunt organizate la munte, în sate pitoreşti. De data acesta, tema  Dobrogea şi Marea Neagră este în centrul atenţiei. Participanţii acestei prime ediţii a taberei de pictură „Briza mării” sunt din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Constanţa. Decernarea premiilor şi festivitatea de închidere vor avea loc pe 18 septembrie, începând cu ora 19.00. 

AŞTEPTĂRI

Andrei, student doctorand la Cluj – „ Aşteptăm să vedem cum va decurge proiectul, extrem de ofertant. Spaţiul este foarte frumos, primirea a fost de excepţie. Zona geografică este extrem de incitantă, mai ales pentru pictură şi tradiţie. Să ne apucăm de lucru şi să vedem rezultatul. Aceste tabere sunt importante pentru artişti, în primul rând la nivel de experienţă personală şi de grup, pentru interacţiune. Faptul că se produc conexiuni  între diferite şcoli din ţară e un lucru minunat, iar taberele de genul acesta trebuie să fie cât de multe şi cât de dese”.

Andrei Tudoran, doctorand şi asistent la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti – „Sunt plăcut surprins să mă aflu aici. E prima oară când sunt pe litoral la Mamaia. De obicei merg în Vama Veche, 2 Mai, într-o zonă mai boemă. Locul este foarte frumos. Cumva prejudecăţile mele asociau locul acesta cu o zonă de pompos din acesta vulgar. Marea nu m-a atras până acum şi nu ştiu exact ce voi picta. Probabil nu peisaje marine. În urma documentării voi descoperi Dobrogea.  Am deja câteva idei”.

Zamfira Bârzu, conf univ. la Iaşi – „Eu am mai fost pe litoral, şi în Constanţa, dar într-o tabără de pictură este pentru prima dată în zona aceasta. Marea este o sursă de inspiraţie pentru mine şi sper să pot lucra ceva frumos. Sperăm să avem lucrări de calitate, iar tabăra să aibă mai multe ediţii. Mi-am făcut câteva idei, dar aştept excursiile. Voi face multe schiţe”.

 

 

 

Cele mai citite

Donald Trump s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni: „O femeie fantastică”

Giorgia Meloni, premierul Italiei, a avut sâmbătă o vizită surpriză la clubul de golf Mar-a-Lago din Florida, unde a fost întâmpinată de Donald Trump,...

Creștere alarmantă a datoriilor neplătite pe cardurile de credit în SUA: Cel mai mare nivel din 2008

La finalul anului 2024, datoriile neachitate de pe cardurile de credit ale americanilor au atins un nivel alarmant, cel mai ridicat din 2008, cu...

Donald Trump s-a întâlnit cu premierul italian Giorgia Meloni: „O femeie fantastică”

Giorgia Meloni, premierul Italiei, a avut sâmbătă o vizită surpriză la clubul de golf Mar-a-Lago din Florida, unde a fost întâmpinată de Donald Trump,...
Ultima oră
Pe aceeași temă