12.6 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialImpozite maxime pentru arădeni

Impozite maxime pentru arădeni

Arădenii vor plăti impozite şi taxe locale la valori maxime în 2012, deşi acestea ar fi putut fi diminuate. Societatea civilă a cerut valori mai mici, ţinând cont că salariile au fost micşorate şi veniturile diminuate. Nu numai persoanele fizice au fost afectate, ci şi agenţii economici, care încep să se gândească tot mai serios dacă îşi mai păstrează afacerile în Arad sau pleacă spre alte destinaţii.

Moş Nicolae aduce impozite la cote maxime

Moş Nicolae nu le va aduce arădenilor impozite mai mici, chiar dacă veniturile lor au scăzut. Consilierii locali municipali vor vota în această săptămână, la iniţiativa primarului, Proiectul de hotărâre nr. 240/2011, referitor la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2012. Persoanele fizice vor plăti aceleaşi impozite ca şi anul trecut, însă ele au fost calculate la valorile maxime prevăzute de lege. „Primarul actual a decis aplicarea coeficientului maxim de 20% asupra valorilor prevăzute de lege. Se puteau menţine acele valori sau aplica o majorare ponderată”, a declarat Claudiu Cristea, preşedinte al Mişcării Arădene şi consilier local PNŢCD. Nu se bucură de reduceri prea mari nici arădenii care îşi plătesc anticipat impozitele locale. Conform Codului fiscal ei ar putea avea o reducere de până la 10%, însă primarul Aradului, Gheorghe Falcă, propune doar 5%.

Nici agenţii economici nu beneficiază de vreo facilitate. Claudiu Cristea a explicat că, conform Codului Fiscal, cota de impozit poate fi cuprinsă între 0,25% şi 1,50% . La Arad, varianta propusă consilierilor este de 1,50%.

Studiu comparativ

„Am studiat comparativ, alte localităţi sau ţări. În timp ce la Arad cota de impozit este de 1,50%, la Timişoara este de 0,75%, în Germania este maxim 1,22%, în Italia este cuprinsă între 0,4 – 0,7%, iar în Elveţia, între 0,3 – 0,5%”, a declarat preşedintele Mişcării Arădene. El spune că aceste valori maxime sunt necesare pentru că în Arad au fost efectuate investiţii, iar gradul de îndatorare al Primăriei este mare. Pentru a putea canaliza şi asfalta oraşul, adică pentru a-l aduce la condiţii decente în mileniul trei, Primăria a luat credite, iar acum arădenii trebuie să înţeleagă şi să-şi plătească confortul.

„Pot spune însă că a fost şi un management financiar prost. Anul trecut au fost majorate taxele, dar bugetul a înregistrat excedent. Deşi societatea civilă a cerut micşorarea impozitelor locale, acest lucru nu a fost agreat”, a declarat Claudiu Cristea, preşedinte al Mişcării Arădene. El susţine însă că urmează campania electorala şi primarul Gheorghe Falcă „are nevoie de fonduri suplimentare pentru companiile clientelare care prestează servicii publice foarte proaste şi extrem de scumpe şi care în acest an vor trebui să îşi genereze venituri suplimentare pentru a finanţa campania electorală”.

PDL şi UDMR fac legea

Un lucru este cert: arădenii vor plăti impozite locale la cote maxime, pentru că Proiectul de hotărâre nr. 240/2011, referitor stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2012 care va ajunge în aceste zile în faţa consilierilor locali va fi votat. Şi asta deoarece în Consiliul local municipal Arad, majoritatea aparţine partidelor din arcul guvernamental.

Cele mai citite

VIDEO 110 percheziții desfășurate de oamenii legii în cadrul operațiunii „Jupiter“

Poliţiştii, sub supravegherea procurorilor, efectuează în această dimineață 110 percheziţii domiciliare şi pun în executare 54 de mandate de aducere, într-un dosar privind desfășurarea...

Româncă ucisă de un conațional lângă o gară din Italia

O româncă de 56 de ani, Camelia Ion, a fost ucisă de un conațional în apropierea unei gări din Civitavecchia, provincia Roma, Italia. Femeia,...

AEK Atena și PAOK Salonic au remizat 1-1 în derby-ul din Grecia! Răzvan Lucescu a avut o criză de nervi

AEK Atena și PAOK Salonic au încheiat la egalitate, scor 1-1, în etapa a 8-a din campionatul grec, într-o confruntare marcată de tensiuni pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă