Teatrul de Opera si Balet „Oleg Danovski” a fost pacalit de o asociatie culturala din Italia in urma unui turneu. Pentru ca cei aflati la conducerea institutiei la acea vreme nu au facut nimic pentru recuperarea datoriilor, debitul a fost prescris.
Neregulile au fost descoperite in urma unui raport, respectiv nr. 74 din data de 31 mai 2005, intocmit ca urmare a verificarii contului de executie si a bilantului contabil incheiat pe anul 2004 la Teatrul de Opera si Balet „Oleg Danovski”. Comisia a fost formata din Victor Lucian Bosi, directorul Directiei Control Financiar Ulterior Constanta, Iulian Copcaru, director adjunct, si Radu Crangus, controlor financiar din cadrul aceleiasi institutii. Din documentele financiar-contabile ale teatrului a rezultat ca, in perioada 29 iulie-10 august 2001, acestia au efectuat un turneu in Italia in baza unui contract incheiat cu Asociatia Culturala „Giornate Musicali”. Specialistii au observat ca in actul 480/4.07.2001 se specifica faptul ca teatrul trebuia sa incaseze de la partea italiana nu mai putin de 20 de milioane de lire, din care 12 milioane reprezentau diurne pentru personal, iar 8 milioane cheltuieli de transport. Cu toate acestea, comisia a descoperit ca, in conventia incheiata, nu a fost inclus nici un capitol care sa priveasca si responsabilitatea partilor implicate. Pentru ca dupa mai bine de o saptamana italienii au „uitat” sa trimita banii pentru prestatia actorilor, reprezentantii teatrului l-au imputernicit pe Claudiu Popa in vederea recuperarii datoriilor. Aceste interventii s-au dovedit a fi insa zadarnice.
Au uitat… de restante
Asociatia Culturala „Giornate Musicali” a refuzat sa isi respecte partea de contract. Managerul de atunci, Ana Maria Munteanu, a apreciat ca intentarea unui proces era foarte costisitoare, motiv pentru care a lasat lucrurile in voia sortii. Ulterior, debitul nu a mai putut fi recuperat deoarece a fost prescris in baza Decretului 167/1958, care specifica faptul ca „dreptul la actiune avand ca obiect patrimoniul se stinge prin prescriptie daca nu a fost executat in maxim trei ani de zile”. Comisia de control, dupa confruntarea actelor din dosar, a ajuns la concluzia ca responsabili de crearea acestui debit sunt directorul Teatrului de Opera si Balet, Ana Maria Munteanu, si directorul economic Iolanda Mateescu, ambele ramase in functie pana la data de 31 august 2004. Explicatiile date de cele doua invinuite nu au fost in masura sa rezolve problema, mai mult de atat, decizia de a nu actiona in judecata partea italiana a fost considerata surprinzatoare, avand in vedere ca, in cazul castigarii procesului, toate cheltuielile erau suportate de parata. Dosarul facut de comisia de control a ajuns in momentul de fata pe masa magistratilor Tribunalului Constanta Ð Sectia Comerciala. Daca cele doua invinuite vor fi gasite vinovate, ele risca, pe langa plata cheltuielilor de judecata suportate din bugetul de stat, sa achite si suma pe care o datoreaza Asociatia Culturala „Giornate Musicali” Teatrului de Opera si Balet „Oleg Danovski”.