Consiliul Local Oradea a adoptat, ieri, o serie de hotarari care vizeaza activitatea FC Bihor Oradea, alesii intrunindu-se intr-o sedinta extraordinara. Ca de fiecare data, alesii voteaza „asa cum trebuie”. De data asta au reusit, insa, sa se dea in spectacol, dupa ce, din cauza unei clipe de neatentie, nu au votat asa cum trebuia un proiect de hotarare, iar cand au vazut „greseala”, au revenit asupra lui, pentru ca raportul trebuia neaparat sa treaca, in caz contrar echipa nu mai putea sa participe la competitiile sportive din acest campionat.
FC Bihor – scos la vanzare
Consilierii locali au votat fara discutii hotararea privin demararea procedurilor pentru privatizarea clubului. Astfel, potrivit hotararii, FC Bihor Oradea va fi scos la vanzare, cumparatorul urmand sa achizitioneze 51 la suta din actiuni. Acesta va fi obligat ca pentru cel putin trei ani sa nu instraineze clubul, iar CL se obliga sa asigure echipei baza materiala, adica stadionul, cantina si actualul sediu.
Totodata, CL se mai obliga sa finanteze cheltuielile de investitii aferente obiectivelor mentionate si va asigura confinantarea programelor sportive derulate de club prin finantari nerambursabile.
Proiect votat de doua ori
Proiectul de hotarare privind ducerea la indeplinire a recomandarilor propuse in Raportul de Audit a trecut si el fara discutii. De fapt, acest document, in care sunt mentionate o serie de nereguli grave, care au fost constatate la FC Bihor privind modul de cheltuire a banilor publici si modul in care a fost condus clubul pe vremea cand presedinte era Alexandru Satmari, a trecut si in sedinta CL de data trecuta fara ca alesii sa ia vreo decizie.
Proiectul de hotarare privind scutirea echipei de la plata unor penalitati in valoare de 200 de milioane lei vechi a fost aprobat abia dupa ce consilierii au votat a doua oara. Si asta, pentru ca prima data proiectul a cazut. Conform proiectului de hotarare, in 2005, FC Bihor Oradea a beneficiat de o finantare din partea CL. Pana la 31 ianuarie 2005 din totalul sumei de peste 20 de miliarde lei vechi, alocate de Primarie, clubul a ramas cu circa 900 de milioane de lei necheltuiti.
Conform normelor de inchidere, suma trebuia restituita municipalitatii pana la 31 ianuarie 2006. Acest lucru nu s-a intamplat. Astfel, abia in august conducerea clubului a rambursat 500 de milioane de lei, iar pentru perioada scursa de la 31 ianuarie pana in prezent clubul a strans penalitati de circa 200 de milioane de lei vechi.
Dupa ce consilierii au votat initial impotriva scutirii clubului de la plata datoriilor, directorul economic al Primariei, Emilian Sala, unul dintre sustinatorii finantarii clubului din bani publici, a tinut sa le atraga atentia alesilor ca avand in vedere votul pe care l-au dat, echipa nu va mai putea juca in competitii.
„Propun sa reluam votul, intrucat cred ca colegii nu au inteles prea bine ce aveau de votat”, a spus presedintele de sedinta, consilierul PD Ioan Pantea. A doua oara proiectul a trecut.