4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialIarba sintetica de pe terenurile de fotbal din Timisoara ar putea fi...

Iarba sintetica de pe terenurile de fotbal din Timisoara ar putea fi cancerigena

Ultima afacere la moda in Timisoara, respectiv amenajarea si inchirierea terenurilor de minifotbal acoperite cu gazon sintetic, este la un pas de a fi compromisa. Printre amatorii de miscare in aer liber s-a insinuat ideea ca iarba artificiala ar avea un efect cancerigen, din cauza granulelor de cauciuc cu care este fixata suprafata de joc si care provin de la macinarea anvelopelor uzate.

Fobia a fost declansata de articolele de presa, aparute in ziare italiene ca „La Republica” sau „Corriere de la Sera”, in care a fost prezentat rezultatul controalelor efectuate de autoritatile medicale din Peninsula. Acestia au constatat ca 75 la suta din suprafetele artificiale de joc reprezinta un mare pericol pentru sanatatea celor care le utilizeaza.
Specialistii au descoperit ca in iarba se gasesc hidrocarburi policiclice aromatice, care sunt cancerigene si care prin contact sau inhalare pot cauza grave tumori. Din acest motiv, procurorii italieni au decis inchiderea a peste 200 de terenuri de minifotbal, pana la montarea unor suprafete ecologice.

„Nu cred ca este vorba despre un pericol autentic”

Fara sa fi batut vreun pariu prin care sa se angajeze la construirea a sute de terenuri cu gazon artificial, viceprimarul din Timisoara, Adrian Orza, este unul dintre edilii care sprijina si sustine aceste initiative. Cand vine vorba despre potentialul cancerigen al granulelor de pe suprafata de joc, devine persiflant.
„Stii cum e cu chestia asta? Ca si cancerul provocat de telefoanele mobile, de E-uri din mancare, de aerul pe care-l respiram si alte surse asa-zis radioactive. Nu cred ca este vorba despre un pericol autentic. Oricum, toate cele sase terenuri cu gazon artificial construite de Primarie in tot atatea licee din oras sunt fara granule, pe suprafata de tartan, si nu-s periculoase pentru elevi. Chiar avem in proiect sa mai construim doua, cu ajutorul Federatiei Romane de Fotbal, si nimeni nu ne-a atentionat ca, in cazul in care vom stabiliza suprafata de joc cu granule, sa folosim doar granule de un anumit tip. Nu stiu exact ce se urmareste prin fluturarea ideii ca terenurile de sport ar putea fi cancerigene, insa am convingerea ca tinerii vor continua sa joace fotbal indiferent de ce zvonuri se vor mai vehicula”, a spus Orza.
Optimismul viceprimarului nu este, insa, impartasit de unii dintre proprietarii celor 25 de baze sportive, mai cu seama ca unii dintre ei stiu exact ce efect au granulele de pe suprafata de joc asupra jucatorilor.
„In primul rand, eu nu am fixat covorul cu granule, ci cu un nisip foarte fin. Am preferat sa risc ca suprafata sa fie putin mai dura, dar sa nu folosesc granule, pentru ca am jucat pe acest tip de teren si stiu ca la calduri mai mari se lipesc de pantofii de sport si provoaca basici in talpa. Daca e adevarat ca in Italia au fost inchise sute de terenuri din aceasta cauza, inseamna ca cei care au terenuri sintetice acoperite cu granule, indiferent de care, cancerigene sau ecologice, se pot astepta la controale”, a afirmat Vali Velcea, fost jucator la „Poli” Timisoara, proprietarul Bazei „Viola”.

„Daca ne faceti o sesizare scrisa, vom face controale”

Daca terenurile de minifotbal cu gazon artificial din orasul de pe Bega sunt sau nu sunt periculoase pentru sanatate, asta numai inspectorii de la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor pot sa afle. Directorul acestei institutii, Ioan Brumar, a fost surprins sa afle ca virusul cancerului ar putea sa zburde in voie pe terenurile de sport.
„Nu avem in tematica de control astfel de verificari, insa daca ne faceti o sesizare scrisa, ca la procuratura, ne vom ocupa de solutionarea ei. Daca e adevarat ca in Italia s-au inchis atatea terenuri, inseamna ca e o problema serioasa. In aceasta perioada ne va fi cam greu, ca avem oameni plecati in concediu, dar o sa gasim timp si pentru aceste terenuri”, a declarat Brumar.

Cele mai citite

Un om de afaceri chinez, cunoscut sub numele de H6, nu mai are voie să intre în UK

Un om de afaceri chinez, cunoscut sub numele de H6, anu mai are voie să intre în Marea Britanie pe motive de securitate națională....

NATO ia în calcul creșterea cheltuielilor de apărare la 3% din PIB

Membrii europeni ai NATO discută posibilitatea de a majora ținta pentru cheltuielile de apărare la 3% din PIB, o decizie ce ar putea fi...

Ministrul Economiei: România va deveni mai competitivă, în urma aderării depline la spaţiul Schengen

Ştefan Radu Oprea a mai precizat că aderarea va reduce semnificativ costurile generate de timpii de aşteptare în vămile de trecere spre Ungaria sau...
Ultima oră
Pe aceeași temă