2.2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialHotel de lux pentru Justitie

Hotel de lux pentru Justitie

Curtea de Apel Constanta, Tribunalul, sectia penala, si Judecatoria se muta in casa noua. De la 1 septembrie a.c., presedintele Curtii de Apel, Anton Fuduli, a declarat ca va fi dat in folosinta Palatul Justitiei. Cladirea a ajuns la stadiul final abia dupa mai bine de zece ani si dupa o investitie de 190 miliarde de lei, suma plafon aprobata de minister. Magistratii considera ca noua cladire este o adevarata mana cereasca pentru justitia constanteana, avand in vedere conditiile in care aceasta a fost nevoita sa lucreze pana in momentul de fata. Daca, initial, in Palatul Justitiei trebuia sa isi desfasoare activitatea doar Judecatoria Constanta, tinand cont ca nu s-a mai primit aviz de functionare la cladirea veche, a fost nevoie mutarea in aceeasi cladire a Tribunalului si a Curtii de Apel. Anton Fuduli a mentionat ca din aceasta cauza va fi o aglomeratie destul de mare, insa aceasta problema este pusa in balanta cu conditiile in care se vor desfasura procesele. In timp ce cladirea de pe bulevardul I.C. Bratianu nu a mai primit aviz de functionare, cladirea Curtii de Apel este la un pas de a se prabusi. In urma unei expertize efectuate la inceputul acestui an, arhitectul a precizat ca pana in luna mai 2006 cladirea trebuie consolidata, in caz contrar riscand sa ajunga in mare. Presedintele Curtii de Apel a declarat ca, pentru a se evita unele probleme, instantele vor avea aceleasi numere de telefon.
Inginerul Sorin Stanciu a declarat ca noua cladire este dotata cu aparatura de utima ora si ca au fost luate in calcul si cele mai mici amanunte pentru desfasurarea in conditii optime a actului de judecata. Astfel, pe langa salile spatioase, au fost achizitionate sistemele audio-video de monitorizare si inregistrare a proceselor, au fost montate o centrala de ventilatie proprie, un sistem antiefractie si de semnalizare a incendiilor. Nu au fost uitati nici cei care fac subiectul muncii magistratilor. Grija fata de conditiile de arest al infractorilor este de-a dreptul emotionanta. Au fost construite boxe separate pentru arestatii preventiv, iar in garajul institutiei pot sa incapa pana la sase autospeciale. La constructia camerelor au fost consultati cei de la Penitenciarul Poarta Alba si arestul Inspectoratului Judetean de Politie Constanta. Pentru ca totul sa fie „UE”, inculpatii aflati in arest, desi acest lucru a dat batai de cap proiectantilor si constructorilor, au parte acum de coridoare speciale pentru transportul lor pana in sala de judecata, astfel incat sa se evite plimbatul lor prin multime si intalnirea cu martorii, familia sau presa. Zecile de miliarde alocate, dar mai ales grija deosebita pentru ucigasi, talhari sau hoti sunt, din pacate, in contrast izbitor cu prestatiile deseori jenante ale magistratilor. Nu mai departe cazul criminalului de la Mangalia, care desi este suspectul principal in comiterea triplului asasinat a beneficiat din plin de clementa instantelor si a fost la un pas sa paraseasca tara. Poate ar fi fost mai bine ca europenizarea sa se faca intai, in proceduri si deontologia profesionala a magistratilor, si abia dupa aceea la sedii.

Cele mai citite

Incident violent la mănăstirea din Ieud: Un tânăr decedat și trei grav răniți într-un conflict violent

Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața, iar alți trei tineri, cu vârste de 20 și 22 de ani, au fost grav...

Episod de primăvară, în ianuarie: maxime de până la 17 grade în toată țara

Săptămâna viitoare aduce vreme caldă în toată țara, cu temperaturi maxime care pot ajunge până la 17 grade, mult peste media obișnuită pentru începutul...

Incident violent la mănăstirea din Ieud: Un tânăr decedat și trei grav răniți într-un conflict violent

Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața, iar alți trei tineri, cu vârste de 20 și 22 de ani, au fost grav...
Ultima oră
Pe aceeași temă