-2 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialHistria, mereu surprinzatoare

Histria, mereu surprinzatoare

»  Campania de sapaturi arheologice din 2008 de la Histria a adus descoperiri de exceptie.
»  Arheologii privesc cu ingrijorare spre fondurile care vor fi atribuite cercetarii arheologice in acest an.

Ultima campanie de sapaturi arheologice de la "Pompeiul romanesc", asa cum a fost numita cetatea Histria, a adus o serie de descoperiri de exceptie pentru istoria acestor locuri. Anul 2008 a fost unul foarte bun pentru zonele sacre, fiind scoase la lumina zilei exceptionale dovezi ale unei bogate vieti religioase si chiar ale unei vieti crestine mult mai indelungate decat s-a crezut pana acum. De altfel, in zona sacra specialistii au "vazut" niste complicatii stratigrafice care duc la concluzia ca exista o constructie anterioara Templului Afroditei, cu o exedra impresionanta, materialul recuperat fiind niste tigle foarte frumos pictate. "Este una dintre zonele cele mai bogate, chiar daca, personal, eu cred ca mai sunt si alte zone sacre sau monumente de cult, nu toate sa fie concentrate acolo unde stanca e mai coborata, mi joasa ca nivel", ne-a declarat dr. Alexandru Suceveanu, responsabilul stiintific al santierului areheologic de la Histria.

 

De altfel, si sub bazilica de secol VI din sud-estul cetatii, bazilica cunoscuta inca din vremea  descoperitorului cetatii, Vasile Parvan, a aparut o noutate surprinzatoare: o alta bazilica crestina, dar anterioara, de secol IV-V, un lacas de cult cu o alta orientare decat cea suprapusa ei. si tot tinand de viata sacra a histriotilor, arheologii de azi au cautat pe platoul din vestul cetatii si configuratia presupusului templu al Cybellei. "Este sigur acolo, dar configuratia lui este inca subiect de controverse pentru ca nu se defineste ca atare: sunt niste temelii obliene care pot fi interpretate in mai multe feluri. Este foarte complicat cata vreme suprastructura a disparut", ne-a spus dr. Alexandru Suceveanu.

Martyrion crestin la Histria
Si sapaturile de la bazilica Florescu, din piata mare, au adus surprize la ultima campanie de sapaturi arheologice de pe cel mai mare santier arheologic din Dobrogea, Histria. Conform specialistilor, sub bazilica au aparut tot mai conturate elementele unui loc sacru pagan, anterior bazilicii crestine. Se pare ca lacasul de cult crestin a fost precedat de un martyrion peste care s-a suprapus bazilica Florescu. Cu privire la locul numit "Casa Mare", descoperirile din 2008 constau in conturarea porticului de perioada greaca peste care s-a suprapus casa romana, cu aceeasi orientare. Interesant este ca in apropierea acestui loc cercetatorii au descoperit o serie de morminte dintre care unele ale unor populatii alogene.

Geografia Histriei era complet diferita
Continuand cercetarile din sudul cetatii, arheologilor li s-a conturat tot mai clar convingerea ca aici se afla fundul unei instalatii portuare. "E vorba de un pavaj antropogen inclinat spre sud, acolo unde stim, din cercetari mai vechi, din anii 67-68 ai secolului trecut, ca ar fi o cadere masiva a stancii. Anul acesta, cand am cautat o sursa de apa, am verificat aceasta ipoteza. si, intr-adevar, in dreptul muzeului, stanca este la aproape 15 metri, fata de o medie de 3-4 metri cat este in interiorul cetatii." si acest amanunt vine sa completeze teza conform careia geografia locului era total diferita pe vremurile infloritoare ale cetatii. Este o idee pe care Alexandru Suceveanu o avanseaza de o buna perioada de timp: la nordul cetatii era pamant, iar in sudul ei era apa.

Zile grele pentru cercetarea arheologica
In 2009, dr. Alexandru Suceveanu se va afla in fata celei de-a 51-a campanii de sapaturi arheologice pe care ar intreprinde-o la "Pompeiul romanesc". Numai ca perioada dificila din punct de vedere financiar pe care o traversam se pare ca se va rasfrange si asupra acestui domeniu de cercetare. "Histria a fost minunata dar sunt foarte ingrijorat de ce urmeaza", a spus seful santierului arheologic de aici. Totusi, desi a trecut de 68 de ani, dar pentru ca cetatea sa-si dezvaluie inca o parte a secretelor, Suceveanu a tinut sa precizeze ca vor fi facute toate demersurile necesare obtinerii de fonduri pentru o campanie arheologica.

Cele mai citite

Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, a ajuns la Moscova pentru a soluționa criza energetică

Liderul separatiştilor transnistreni, Vadim Krasnoselski, se află marţi la Moscova pentru a încerca să soluţioneze criza energetică ce afectează Transnistria după ce Ucraina a...

Coreea de Sud ar putea colabora cu Kievul pentru transferul soldaților nord-coreeni capturați de Ucraina

Ministerul de Externe al Coreei de Sud anunță că va colabora cu Ucraina dacă soldații nord-coreeni capturați cer să defecteze, scrie Kyiv Independent. Declarația...

Tudorel Toader: Călin Georgescu ar trebui și va putea să candideze și românii să voteze

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, spune Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile...
Ultima oră
Pe aceeași temă