„Hidroelectrica” si „Hidroconstructia” au recidivat la nici o saptamana dupa ce au provocat o poluare majora pe albia Raului Mare la limita Parcului National Retezat – rezervatie a biosferei. In timp ce se aflau in teren, impreuna cu comisarii Garzii de Mediu, pentru a evalua gravitatea poluarii cauzate de scurgerile de apa din galeriile care deservesc lucrarea hidroenergetica Rau Mare – Retezat, angajatii Administratiei Parcului National (APNR) au constatat o noua poluare grava a lacului de la Gura Apei, situat in interiorul ariei protejate.
Din cauza precipitatiilor insemnate, care au cazut in ultima vreme, in Masivul Retezat a fost dechisa de catre „Hidroelectrica” o vana de debusare prin care surplusul de apa captat de pe versanti a fost deversat in lacul de acumulare de la Gura Apei. Debitul torentului creat artificial a atins 5 metri cubi de apa pe secunda.
Din cauza lucrarilor facute fara sa se tina seama de impactul asupra mediului, torentul de apa a trecut, pana sa ajunga in lac, printr-o halda de steril si pamant. Continutul a fost transportat astfel in lac, crescand in mod alarmant turbulenta apei. Potrivit specialistilor in protectia mediului si a biologilor, tulburarea apei in mod nenatural are un efect deosebit de nociv asupra faunei si a florei lacului.
Academia trage semnale de alarma, dar aproba proiectul
In studiul de impact realizat de Institutul de Biologie a Academiei Romane, pentru captarea vaii Obarsia Nucsoarei, lucrare din cadrul sistemului hidroenergetic Rau Mare – Retezat, turbiditatea apei era considerat un factor important de poluare. Cu toate acestea, Comisia pentru Monumentele Naturii din cadrul Academiei sustine proiectul inceput pe vremea lui Ceausescu.
In Studiul de Impact pe baza caruia Comisia pentru Monumentele Naturii a aprobat proiectul propus de „Hidroelectrica” si „Hidroconstructia”, specialistii Institutului de Biologie din cadrul Academiei acreditau ideea ca apa raurilor si lacurilor din Parcul National va fi tulburata doar in faza de constructie. Exploatarea neglijenta a sistemului dovedeste, insa, ca cele doua companii reprezinta factori permanenti de poluare in zona.
In Studiul de Impact realizat de biologii Academiei sunt descrise foarte amanuntit urmarile tulburarii apei. „Efectele turbiditatii sunt: reducerea claritatii apei, scaderea ratei fotosintezei si cresterea temperaturii apei. Particulele suspendate absorb caldura, cauzand scaderea concentratiei de oxigen dizolvat. Pe de alta parte, suspensiile solide pot bloca branhiile pestilor, reduc ratele de crestere, scad rezistenta la imbolnavire si opresc dezvoltarea oualor si a puietului”, sustin specialistii.
De asemenea, biologii Academiei sustin in acelasi studiu ca „exigentele biologice ale acestor organisme (organismele acvatice – n.r.) sunt legate in principal de factorii acvatici, cum sunt viteza curentului, temperatura apei, gradul de turbiditate, durata de limpezire a apei, prezenta si concentratiile unor ioni, ca si gradul de acoperire cu vegetatie a malurilor apei”.
Un Bastroe in Retezat
Cu toate ca in repetate randuri au sesizat organele abilitate sa ia masuri impotriva poluatorilor, reprezentatii Parcului National Retezat nu pot decat sa priveasca neputinciosi cum aria protejata pe care o au in administrare este sistematic poluata de „Hidroelectrica” si „Hidroconstructia”. Biologul Calin Hodor, cel care a constatat la distanta de nici o saptamana ultimele doua poluari, nu intelege cum Academia Romana incurajeaza in continuare realizarea proiectului, cu toate ca este evident efectul dezastruos al acestuia pentru zona protejata.
„Ultima poluare arata inca o data cat este de nociv mediului din Retezat continuarea acestui proiect. Poluarile repetate dovedesc neglijenta si dezinteresul pe care "Hidroelectrica" il are pentru mediu. Inca o data sunt surprins cum de Academia sustine un asemenea proiect”, a declarat Calin Hodor.
Cativa locuitori zona Gura Zlata, afectata de poluare, sunt de parere ca proiectul hidroenergetic din Retezat poate avea acelasi efect asupra unei rezervatii a biosferei pe care-l are Canalul Bastroe in Delta Dunarii.
Vor plati pentru poluare
Seful Comisariatului Judetean Hunedoara a Garzii Nationale de Mediu, Cristian Moldovan, a declarat ca au fost prelevate probe din zona poluata acum o saptamana si ca au fost convocati la discutii atat „Hidroelectrica”, cat si „Hidroconstructia”. „Am chemat ambele firme la discutii, pentru ca de obicei dau vina una pe alta si nu mai stie nimeni cine raspunde pentru poluare. Asa vom lamuri lucrurile si cine se face responsabil va fi amendat. De asemenea, vor fi obligati sa ecologizeze zona si sa foloseasca decantorul si instalatia de limpezire pe care le au in dotare dar, probabil din comoditate, nu le utilizeaza”, a spus Moldovan.
In zona poluata, in urma cu o saptamana, deversarile de apa cu material poluant in albia Raului Mare continua, chiar daca dupa analizele de laborator a reiesit ca pH-ul apei este 11,2, mult peste limita admisa, ceea ce face sa scada nivelul oxigenului in apa. In legatura cu poluarea prin tulburarea apei, seful Garzii de Mediu Hunedoara a mai spus ca nu este atat de periculoasa, dar ca trebuie luate masuri ca ea sa nu se mai repete.