Aproximativ 5.000 de „maidanezi”, adică unul la 25 de locuitori, se plimbă nestingheriţi pe străzile din municipiul de reşedinţă a Maramureşului, lucru care îi îngrozeşte pe băimăreni. Deşi de la începutul anului, peste 350 de localnici au ajuns la spital muşcaţi de câini fără stăpân, autorităţile ridică neputincioase din umeri şi pun situaţia pe lipsa banilor necesari acţiunii de ecarisaj.
Bugetul şi personalul Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân (SGCS) din Baia Mare au scăzut dramatic. La ora actuală, doar patru persoane încercă să ridice patrupedele de pe străzi. În adăpostul de câini din Baia Mare acum sunt doar 18 exemplare. Oficialii SGCS Baia Mare explică eşecul tot prin lipsa fondurilor. Pentru o singură captură sunt necesari 100 de lei, sumă în care intră seringă, tranchilizant, modulator, plus hrana. „Acum, în Baia Mare sunt liberi între 3.000 şi 5.000 de câini, e dificil, aproape imposibil de făcut o evidenţă exactă. Capturăm cam 50 de capete pe lună, adică, în acest an am captura şi reteritorializa cam 450 câini”, a menţionat şeful SGCS Baia Mare, Iuliu Baran.
Fără bani şi angajaţi
Specialiştii explică agresivitatea câinilor de pe străzile din urbe prin faptul că animalele se afla în perioada de împerechere şi devin agresive cand se simt ameninţate sau încearcă să apere femela dominantă. Oficialii Spitalului de Boli Infecţioase, Dermatologie şi Psihiatrie din Baia Mare, spun că în primele nouă luni ale anului, 356 de localnici au fost vaccinaţi şi trataţi, după ce au fost atacaţi şi muşcaţi de câini. În afara lipsei banilor pentru ecarisaj şi împerecherea necontrolată a câinilor fără stăpân, surse din rândul autorităţilor mai avansează o ipoteză legată de numărul mare de „maidanezi” din Baia Mare: eliberarea acestora pe străzile din cartierele mărginaşe din municipiu ar fi făcută chiar de firme specializate în capturarea acestora, care activează în alte oraşe din Maramureş, însă nu există nici o dovadă în acest sens.