» Majoritatea scolilor si spitalelor au fost inchise, iar o parte din functionari au iesit in strada pentru a-si cere drepturile.
» Daca bugetarii au protestat, reprezentantii oamenilor de afaceri i-au acuzat de "rupere de realitate" si "inconstienta" pentru evenimentele de ieri.
Patronii constanteni au atacat dur protestul organizat ieri de sindicalistii din sistemul bugetar.
"Noi, ca reprezentanti ai mediului de afaceri, condamnam cu vehementa ceea ce fac la ora actuala liderii sindicatelor din sistemul bugetar, care dau dovada de o totala rupere de realitate, de o totala inconstienta", a declarat presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, Mihai Daraban. Potrivit acestuia, cererile de majorari salariale sunt nejustificate. Daraban a mai spus ca "mediul privat din Constanta accepta reduceri in mod tacit ale salariilor". seful CCINA a atras atentia ca in anul 2007-2008, Romania era paradisul bugetarilor.
"Cu greu tineam salariatii din mediul privat sa nu plece la o functie bugetara. Visul oricarui salariat de la privat ajunsese sa fie sa lucreze fie la AJOFM, fie la ITM, fie la Directia de Munca, la Taxe si Impozite s.a.m.d.. Se ajunsese la un nivel de cheltuire a banului public fara discernamant", a precizat acesta. In opinia sa, "sistemul bugetar si economia reala din Romania sunt doua linii paralele. Singurul lucru care ar trebui sa ii macine este sa identifice solutii de iesire a Romaniei din criza".revendicari sunt justificate.
Spargatori de greva in Constanta
Actiunea de protest organizata, ieri, de angajatii din invatamant a fost "umbrita" de spargatorii de greva. In cateva scoli a fost partial greva, altele au fost reprezentate doar de pichetele de greva, insa in cele mai multe dintre unitatile de invatamant cadrele didactice si-au tinut orele. Motivatia dascalilor care au hotarat sa intre la ore a fost la fel de puternica precum cea a colegilor care au semnat pentru greva. Acesti profesori sunt satui de greva pentru ca oricum nu se va rezolva nimic, nu mai au incredere in schimbare si in forta solidaritatii. "Abia ma descurc cu banii.
Am si rata la banca si nu imi permit o zi fara plata", a spus, ieri, un dascal care preda educatie muzicala. "Pana acum trei ani lumea era mult mai receptiva la organizarea actiunilor de protest", a mentionat prof. de matematica la scoala nr. 24, Liviu Abramovici, lider de sindicat. "Nu cred ca greva rezolva nimic si eu sunt obisnuit sa stau cate zece ore pe zi in scoala, indiferent daca se face sau nu greva. Sunt convins ca nu o sa tina cont nici un politician de greva asta.
Greva este eficienta daca o faci cand trebuie, de exemplu la bacalaureat sau la admiterea in liceu. Eu am stat doar o zi in greva, in urma cu multi ani, atunci cand a fost o greva mai indelungata, si atunci cand parintii ne blamau ca nu ne gandim la copiii lor, dar ei nu se gandesc deloc la noi", a precizat profesorul de fizica la Colegiul National "Mircea cel Batran", Ion Bararu. Cei care nu au semnat pentru greva generala de o zi au fost, ieri, si cadrele didactice debutante, care au in fata examenul de definitivat si pentru care o zi lipsa de la catedra le-ar fi afectat examenul de perfectionare.
Functionarii din primarii, in strada
Aproape 300 de functionari din primariile constantene au pichetat, luni, timp de doua ore, sediul Prefecturii. "Este o actiune a Federatiei din administratia publica locala, afiliata la Cartel Alfa. Participa reprezentanti de la 67 din primariile judetului Constanta", a declarat secretarul general Cartel Alfa Constanta, Ion Caraignat. Potrivit acestuia, lucratorii cer renegocierea salarizarii unitare din sistemul bugetar si neaplicarea hotararii de guvern care prevede zece zile de concendiu fara plata. "In Codul Muncii din Romania nu exista aceasta prevedere. Zece zile fara plata inseamna salariu de 50% pe luna, avand in vedere ca vin sarbatorile si salariile nu au mai crescut in sistem din 2008 va fi un efect dezastruos", a adaugat Caraignat. Lucratorii din administratie au in program declansarea unei greve de avertisment pe 23 octombrie. In acelasi timp se colecteaza semnaturi pentru greva generala pe termen nelimintat, pe data de 28 octombrie.
» Activitate normala
In judetul Tulcea, sindicatele din institutiile bugetare nu au reusit sa-si convinga membrii sa faca greva. Desi liderii nationali ai sindicatelor din invatamant au declarat ca, in toate judetele, cadrele didactice se afla in greva, in judetul Tulcea doar scolile din Macin au facut greva, in celelate scoli tulcene cursurile scolare s-au desfasurat normal. Nici membrii Sindicatului Sanitas din judetul Tulcea nu au ascultat de liderii de sindicat, iar in spitalele din acest judet activitatea a fost normala. Sindicatele din unitatile Ministerului Finantelor din Tulcea au declarat ca functionarii acestor institutii s-au solidarizat cu grevistii, dar activitatea nu a fost oprita. Vasile Gudu, prefectul judetului Tulcea, a declarat ca "activitatea din institutiile publice ale judetului nu a fost afectata de greva anuntata de liderii sindicatelor pentru ca functionarii publici si ceilalti angajati ai unitatilor bugetare nu au oprit activitatea. Doar cadrele didactice din Macin au refuzat sa faca ore". N.A.
» Protest dupa model japonez
O parte din elevii galateni au invatat ieri despre subfinantarea invatamantului si despre "greva japoneza", dar au fost si multi liceeni care au profitat de situatia confuza si de vremea insorita pentru a iesi la o terasa cu prietenii. Cele trei sindicate din invatamantul galatean au abordat in mod diferit participarea la protest. Greva generala a existat numai la Tecuci, unde majoritatea profesorilor sunt inscrisi in Sindicatul Liber din Invatamant (SLI), afiliat la FSLI. Daca profesorii care fac parte din SLI au preferat sa ramana in cancelarii, colegii lor din alt sindicat component al FSLI, "Educatia", au mers la clasa si au tinut ore de "Educatie civica", vorbindu-le elevilor si despre dificultatile prin care trece invatamantul romanesc. Membrii Sindicatului Invatamantului Preuniversitar, afiliat la FEN, au facut greva japoneza, organizand activitati specifice "Zilei Educatiei", pe care le-au coordonat purtand banderole albe. T.C.