Retrocedarea a avut loc în urma unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile.
Una dintre cele mai importante biserici greco-catolice din Transilvania a fost retrocedată. Este vorba de biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea, cea din care a fost arestat de către Securitate părintele Alexandru Raţiu chiar din faţa altarului. Ortodocşii vor putea folosi în continuare lăcaşul de cult, prin bunăvoinţa noilor posesori.
Retrocedarea a avut loc în dimineaţa zilei de 14 iunie. “În urma rămânerii definitive şi irevocabile a Sentinţei civile nr. 5942/01.07.2011 a Judecătoriei Târgu-Mureş, […] am procedat pe cale amiabilă la predarea-primirea imobilului […] constând în biserica şi terenul aferent în suprafaţă de 332mp, prin predarea cheilor bisericii”, arată procesul verbal de predare-primire semnat de partea ortodoxă şi de cea greco-catolică.
“Prin încheierea prezentului proces-verbal, respectiv prin predarea cheilor, s-a realizat executarea obligaţiilor stabilite prin dispozitivul sentinţei civile nr. 5942/01.07.2011 în sarcina Parohiei Ortodoxe «Sfântul Ghheorghe», referitoare la predarea, în deplină posesie şi proprietate, a imobilului sus menţionat. Ca urmare, din momentul semnării prezentului proces-verbal, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Oradea dispune de toate prerogativele dreptului de proprietate, inclusiv posesia şi folosinţa asupra imobilului sus menţionat”, mai menţionează documentul.
”Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică susţine în continuare soluţia practică de folosire alternativă a lăcaşului de cult greco-catolic recent retrocedat de către cele două comunităţi. În acest sens, până pe data de 21 iunie reprezentanţii parohiei ortodoxe se vor întâlni cu reprezentanţii greco-catolici pentru a semna un Protocol de celebrare alternativă care va menţiona termenii şi programul de folosire al bisericii”, spun reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Clădire istorică
Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea a fost construită în anul 1858 şi face parte din complexul arhitectonic al Seminarului bihorean. În anul 1948, odată cu desfiinţarea abuzivă a Bisericii Greco-Catolice, biserica Seminarului a fost confiscată de către comunişti şi dată Bisericii Ortodoxe Române. Parohul greco-catolic al bisericii în anul 1948 a fost părintele Alexandru Raţiu care a fost arestat de către comunişti de la masa altarului şi aruncat în puşcărie.
După căderea regimului comunist, reprezentanţii greco-catolici au încercat să poarte un dialog deschis cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române însă aceştia din urmă au refuzat orice soluţie practică pentru ca seminariştii, elevii, studenţii şi credincioşii greco-catolici să poată folosi biserica din incinta propriului Seminar.
Într-un comunicat din noiembrie 2006, Episcopia Ortodoxă a Oradiei afirma că „îşi rezervă dreptul de a păstra locaşul de cult în lipsa unei hotarâri judecătoresti definitive şi irevocabile” favorabile greco-catolicilor.
În urma refuzului reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe de a permite accesul greco-catolicilor în biserică, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a deschis un proces în anul 2006 pentru recuperarea bisericii Seminarului din localitate. Partea greco-catolică a continuat să susţină, chiar şi după începerea procesului, soluţia practică de celebrare alternativă în aceaşi biserică a celor două comunităţi religioase.
SOLUŢIE – Schimbare de poziţie
Pe data de 31 ianuarie 2008 a avut loc o nouă întâlnire de dialog între reprezentanţii ortodocşi şi cei greco-catolici, în prezenţa PS Sofronie Drincec – noul episcop ortodox de Oradea şi a PS Virgil Bercea – episcopul greco-catolic. În cadrul acestei întâlniri, PS Sofronie a luat act de o propunere de slujire alternativă pe care partea greco-catolică o adusese, găsindu-o chiar foarte generoasă pentru credincioşii ortodocşi. Totusi, până la urmă, propunerea greco-catolică a fost respinsă de către reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. Acum, când greco-catolicii au reintrat în posesia lăcaşului de cult, credincioşii ortodocşi spun că intenţionează să accepte folosirea în comun, de la ore diferite, a acestui lăcaş de cult.