Actualul deputat Mircia Giurgiu doreşte să intre de data aceasta în Senat, în Colegiul 1 din Cluj-Napoca
România liberă – Ediţia de Transilvania continuă seria interviurilor cu candidaţii la alegerile parlamentare din 9 decembrie. După Adrian Papahagi (ARD), Hunor Kelemen (UDMR), Leonard Horvath (USL), Ramon Moldoveanu (ARD) şi Ioan Ciorca (PRM), azi este rândul lui Mircia Giurgiu (USL). Săptămâna viitoare urmează un interviu cu Felicia Gheorghiu (ARD).
După două mandate de deputat, clujeanul Mircia Giurgiu doreşte să devină senator. El spune că se bazează pe lucrurile pe care a reuşit să le facă deja, iar prioritatea sa în noul mandat de parlamentar va fi reprezentată de locurile de muncă.
Reporter: Domnule Giurgiu, ce priorităţi vă asumaţi?
Mircia Giurgiu: În primul rând, vreau să continuu proiectele pe care le-am început în mandatul acesta. Şi aici mă refer la acordarea câte unui echipament sportiv pentru fiecare elev din clasa I, iniţiativă legislativă pe care am depus-o, de asemenea, sprijin pentru persoanele care au nevoie de interpret. Şi aici mă refer la cele care suferă de surzenie…
Reporter: Bun, mai există şi alte proiecte deja începute?
Mircia Giurgiu: Desigur. Vreau să ofer sprijin pentru profesori. Este vorba de un proiect pe care îl depun în cel mai scurt timp. Aştept de la Ministerul Educaţiei nişte date suplimentare, pentru ca fiecare cadru didactic să primească 2.000 de lei pe an, o ţinută decentă, să îşi cumpere ce vor ei, însă să fie haine, pentru că ştim ce greu se descurcă! De asemenea, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, în acest moment se află un proiect de lege privind recunoaşterea grupei I de muncă drept condiţii speciale, pentru a-i ajuta pe toţi cei care au lucrat în condiţii foarte grele, şi aici mă refer la metalurgie şi la toate acele locuri unde era recunoscută grupa I de muncă…
Reporter: De ce este nevoie de un asemenea proiect?
Mircia Giurgiu: Din păcate, din legea pensiilor, aşa cum a fost ea votată, a fost omisă grupa I de muncă, ceea ce nu e în regulă! S-a ajuns în situaţia în care o persoană cu acelaşi loc de muncă, cu aceeaşi vechime şi aceeaşi calificare, care a împlinit vârsta pensionării la 31 decembrie a putut să iasă la pensie, iar o persoană care a împlinit vârsta pensionării la 1 ianuarie, după ce a intrat în vigoare noua lege a pensiilor, trebuie să mai lucreze şase ani şi două luni. Nu e corect, nu e în regulă! Şi mai ales ştim că şi pe vremea lui Ceauşescu se lucra sâmbăta, duminica, de noapte, foarte greu era… Atunci, acei oameni merită să le fie recunoscută munca.
Proiect pentru chiriaşii ANL
Reporter: Există şi alte iniţiative pe care vreţi să le susţineţi?
Mircia Giurgiu: Există un proiect de lege care se referă la persoane care locuiesc în locuinţe ANL, chiriaşi. Propunerea noastră este ca fiecare persoană să poată să îşi cumpere locuinţa cu 450 de lei pe lună, iar cu toţi acei bani să fie construite alte locuinţe, la nivel naţional, ceea ce ar debloca piaţa construcţiilor şi ar ajuta pe foarte multă lume, fiindcă sunt foarte mulţi bani care s-ar aduna. La nivel local, doresc să mă implic în finalizarea construcţiei sălii de sport şi a bazinului de înot, unde este şi sediul nou al Inspectoratului Şcolar şi al clubului sportiv Viitorul, de pe strada Argeş. În acest proiect m-am implicat încă din 2006. De atunci am început să facem demersurile, iar în 2009 am obţinut aprobarea, iar în 2011 am obţinut şi autorizaţia de construcţie, dar, din păcate, din anumite motive sau interese, lucrurile au fost blocate până acum două săptămâni, când, în sfârşit, s-a reluat lucrarea. Sunt bani asiguraţi şi sperăm ca până în 2013, maxim 2014 să fie gata. Acolo este vorba de o sală de sport şi de un bazin de înot pentru toţi copiii din Cluj-Napoca. Va fi accesul asigurat, pe baza unei programări, pentru fiecare şcoală, pentru că au dreptul copiii să facă mişcare. Clubul şcolar Viitorul are un program special, iar în timpul zilei acest complex poate fi folosit de copiii de la orice şcoală.
Autostradă şi spital regional
Reporter: Vreme de opt ani aţi vorbit şi de proiectele de infrastructură…
Mircia Giurgiu: Mă interesează în primul rând reluarea lucrărilor la Autostrada Transilvania! Însă vreau şi construirea Spitalului Regional de Urgenţă. Din păcate, din 2008 până acum, nu au făcut nimic autorităţile, decât să schimbe amplasamentul, l-au mutat de la Câmpeneşti la Floreşti, dar altceva nu s-a întâmplat. Ştim cu toţii că avem nevoi de un spital regional de urgenţă, însă sunt şi multe probleme locale în care vreau să mă implic. De exemplu, străzile din cartierul Mănăştur. Unele sunt sub orice critică. De exemplu, trotuarul de pe Calea Mănăştur până la Primărie, arată de parcă ar fi fost război. Apoi, pe strada Ion Meşter. Pe acel trotuar aproape că nu mai poţi să calci.