13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialGermanii au petrecut de lasatul secului

Germanii au petrecut de lasatul secului

» Banateni din 18 etnii au participat la petrecerea organizata de germani inainte de inceperea Postului Pastelui

In banatul montan, conform datelor oficiale, traiesc 18 etnii. Etnia germana din Caras-Severin are un obicei mai aparte: inainte de Postul Mare, tinerii si nu numai, se mascheaza si danseaza toata noaptea. La petrecere participa cine vrea si stie sa se distreze – toti nemtii – cum se spune in Banat, dar sunt bineveniti si toti ceilalti prieteni si vecini, numai sa aiba loc fiindca aceasta este mare problema. Pentru a alunga duhurile rele si a aduce spor in casa si sanatate, mascatii mergeau inainte din casa in casa unde cu o matura speriau gazda. Acum, lucrurile s-au mai schimbat si totul s-a redus la o parada a mastilor si prezentarea acestora.

Este momentul cand fiecare se poate masca cum si in ce vrea, totul depinzand de imaginatie. De organizare se ocupa in fiecare an Forumul Democrat al Germanilor din Resita. Presedinte Forumului German, Erwin Tzigla, spune despre Fasanc ca ,, este de fapt ceea ce se intampla in aceste zile la Rio de Janeiro si Venetia. Toata lumea catolica petrece asa pana la Miercurea cenusii cand intram in Postul Mare. Acest obicei are sute de ani si s-a pastrat mereu in Banatul Montan chiar si pe vremea comunistilor":
Dupa ce mastile au fost prezentate, urmeaza dansul si petrecerea care tin toata noaptea. Participarea este foarte simpla: fiecare pereche aduce de acasa mancare si bautura, se face o masa mare si distractia tina pana in zori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă