Fosti detinuti politici sau lucratori din detasamentele de munca fortata, veterani de razboi ori membri ai unor asociatii civice au participat ieri, la Cluj-Napoca, la un proces al crimelor comunismului, desfasurat in sala „Ioan Muslea” de la Biblioteca Universitara. In prima parte, cei prezenti au omagiat figura ilustrului partizan Ion Gavrila Ogoranu, liderul grupului de rezistenta armata anticomunista din Muntii Fagarasului. In memoria acestuia si a celorlalti luptatori anticomunisti morti in lagare sau cu arma in mana a fost oficiat un parastas intru vesnica lor pomenire.
Procesul comunismului si al crimelor savarsite de cei care au slujit regimului comunist s-a desfasurat dupa tot tipicul. Adica a fost numita o curte penala de judecare juridico-morala, formata din noua persoane, care a trecut prin gulagul comunist sau a avut de suferit de pe urma lui. Presedinte a fost desemnat Ilie Tudor, fost detinut politic, cunoscutului artist Tudor Gheorghe.
In rechizitoriul citit, ieri, la acest proces al comunismului, actul de acuzare i-a incriminat pe toti cei vinovati. Principala acuza adusa a fost aceea de crime de genocid si impotriva umanitatii, alaturi de tortura, disparitii si rapiri, persecutii si omucideri discretionare.
In citirea actului de acuzare, de catre o persoana desemnata ca procuror, au fost aduse acte medicale, inscrisuri, marturii si declaratii inregistare in scris privind crimele comise si torturile folosite impotriva opozantilor regimurilor comuniste. Pedeapsa ceruta este de privare de libertate a celor inculpati, in functie de gradul de culpa, de la 3 ani pana pe viata, fapt care s-a regasit in sentinta finala.
Unul dintre fostii detinuti politici prezenti in sala, inginerul Aurel Baghiu, a spus ca acest gen de proces, ca sa aiba relevanta, trebuie facut la nivel national, nu doar intr-o sala de conferinta dintr-un oras de provincie. Totodata, condamnarea crimelor comunismului ar trebui sa se vada si la nivelul autoritatilor si Guvernului sau a Parlamentului.