2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialGarda Financiara Bistrita-Nasaud pregateste 30 de dosare de evaziune fiscala

Garda Financiara Bistrita-Nasaud pregateste 30 de dosare de evaziune fiscala

Peste 30 de oameni de afaceri din Bistrita-Nasaud vor fi trimisi in judecata, la propunerea Garzii Financiare Bistrita-Nasaud, pentru evaziune fiscala. Reprezentantii institutiei a descoperit ca firmele oamenilor de afaceri au prejudiciat Statul Roman cu peste 75 de miliarde de lei. Comisarul sef, Florin Morutan, a declarat ca dosarele au fost instrumentate in primele 5 luni ale anului.
„Ritmul de lucru a fost mult mai mare daca ar fi sa comparam cifrele de acum cu cele de anul trecut cand am avut doar 39 de dosare instrumentate pentru un prejudiciu de 60 de miliarde de lei”, a declarat Florin Morutan.
Principala metoda practicata de cei care s-au sustras la plata obligatiilor fiscale catre stat este inregistrarea unor venituri fictive si utilizarea unor facturi false. Prejudiciul, pe fiecare dosar in parte, este de ordinul a catorva sute de milioane de lei. Dupa ce dosarele vor ajunge la Parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, patronii vor fi trimisi in judecata pentru evaziune fiscala, fals sau abuz in serviciu, in functie de infractiunea savarsita de fiecare.
Cea mai grava fapta descoperita este a unui om de afaceri italian, Cristiano Guarato, care a cumparat in anul 1998 de la Filatura „Beclean” o hala pentru care a platit aproape 5 miliarde de lei. In spatiul respectiv, firma „Metaltech Productie” SRL, avandu-l administrator pe Cristiano Guarato, a infiintat o turnatorie in care se fabricau carcase pentru contoare de apa si robineti industriali, din alama sau aluminiu. In turnatorie au fost angajati peste 100 de oameni.
Comisarii Garzii Financiare au descoperit, insa, ca societatea „Metaltech” importa materie prima, subevaluata la vama, de la o firma din Italia, care apartinea aceluiasi om de afaceri. In documentele de import valoarea declarata a materiei prime era de 10 ori mai mica decat valoarea reala. Prejudiciul adus Statului Roman, prin neplata taxelor vamale si a TVA-ului, se ridica la peste 2 miliarde de lei.
O alta metoda utilizata de firma italianului a fost cumpararea fictiva de materie prima de la societati din Romania. Pentru aceasta, cetateanul italian se folosea de firme intermediare din Bucuresti si Cluj-Napoca, administrate tot de oameni de afaceri din Italia. Afacerea urmarea ca prin achizitia falsa de materie prima, firma „Metaltech” sa beneficieze de o suma importanta de bani din deducerea de TVA. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproape 2,7 miliarde de lei.
O a treia metoda oneroasa folosita de italian a fost cea a „returului de marfa”. In acest caz, politistii au descoperit ca, desi „Metaltech” avea acte doveditoare de export de marfa, cu stampila vamii, prin refuzul de marfa al partenerilor straini firma amintita primea inapoi materie prima „la negru”.
In total, Statul Roman a fost pagubit, din 1998 pana 2002, cu aproape 18 miliarde de lei. In 2002, la declansarea controalelor amanuntite ale Politiei si ale Garzii Financiare, Cristiano Guarato a plecat din tara si nu a mai revenit. Dupa plecarea lui acestuia, cei care s-au ocupat de activitatile firmei au fost Etore Guarato, fratele lui Cristiano, Radu Rednic si Gabriela Iacob, contabila societatii.
Anul trecut, desi societatea era in executare silita cu datorii la bugetul de stat de peste 6,3 miliarde de lei, administratorii au regizat vanzarea activelor catre o alta firma.
In prezent, pe activele agentului economic a fost pus sechestru, numai ca, din evaluarea acestora, se poate recupera doar suma de 5 miliarde de lei.

Cele mai citite

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

Energia vântului aduce magie de Crăciun: Exporturi record de curent electric pentru România

Conform datelor Transelectrica, zilele propice pentru producția eoliană au fost rare în 2024 România s-a bucurat de un surplus energetic semnificativ în dimineața zilei de...

România, printre cele mai sigure țări din lume: concluzii din rapoartele internaționale

România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume, conform rapoartelor elaborate de Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană și Poliția...
Ultima oră
Pe aceeași temă