Miza războiului este preluarea regiei locale Apaterm SA de către producătorul Electrocentrale SA, din portofoliul Ministerului Economiei.
Din cauza certurilor dintre politicieni, 82.000 de familii din Galaţi îndură frigul din apartamente, iar conducerea Inspectoratului Şcolar îşi pune foarte serios problema suspendării anului şcolar în cazul în care nu va fi distribuită căldură în unităţile şcolare. S-a ajuns la această criză din cauză că politicienii nu pot ajunge la o înţelegere cu privire la strategia serviciilor publice locale. Dacă în urmă cu cinci ani se punea problema ca municipalitatea să preia de la Termoelectrica producătorul de agent termic Electrocentrale SA, acum miza e preluarea regiei de distribuire a agentului termic, Apaterm SA, de către Electrocentrale.
Între timp, tensiunile s-au amplificat, pe fondul mai vechilor dispute în legătură cu modul în care este administrată Apaterm SA, ajunsă la faliment. Acuzaţiile îi vizează pe liderii PSD, care, în pofida tuturor semnalelor din presă pe tema irosirii banului public la această regie, au insistat în menţinerea la conducerea societăţii a directorului George Cubasa. Acum, datoriile Apaterm SA depăşesc 390 milioane de lei, din care 339 milioane de lei sunt datoriile istorice către Electrocentrale SA. Apaterm are de încasat de la clienţi doar 81 de milioane. După ce în primăvară şi-a pierdut licenţa acordată de ANRSC, în cursul verii Apaterm a intrat în proces de reorganizare, de aceasta ocupându-se Rominsolv Bucureşti. În acest context, cei care îşi doresc preluarea Apaterm SA de către Electrocentrale, practic de Ministerul Economiei, sunt liderii PDL Galaţi, care mai nou sunt susţinuţi de o parte din consilierii PC, iar cei care se opun sunt cei de la PSD şi PNL.
Încălzirea Galaţiului, hotărâtă de tribunal
Distribuirea căldurii ar fi trebuit să înceapă 17 octombrie, dar Electrocentrale nu furnizează agentul termic primar, susţinând că nu are bani pentru plata datoriilor către distribuitorul de gaze. Potrivit reprezentantului Rominsolv, Florin Mateiţă, „pe data de 23 septembrie, între Electrocentrale şi Apaterm a fost încheiat un act adiţional la contractul comercial existent prin care s-a precizat faptul că Apaterm a plătit în avans suma de 3, 8 milioane de lei, reprezentând contravaloarea agentului termic primar care ar fi urmat să fie furnizat în cursul lunilor septembrie şi octombrie”. În acest context, Apaterm s-a adresat tribunalului, cerând instanţei ca Electrocentrale să achite daune în valoare de 270.000 de lei/zi, începând cu data de 17 octombrie.