1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecial"Gabriel Resources" se sperie de anticipate

„Gabriel Resources” se sperie de anticipate

Compania canadiana „Gabriel Resources” ia in calcul o posibila instabilitate politica si economica in Romania, ce ar putea afecta serios viitoarea afacere de la Rosia Montana (Muntii Apuseni). Intr-un document de analiza a situatiei firmei, destinat actionarilor, reprezentantii companiei au contabilizat toate riscurile care se pot ivi pentru investitia in proiectul de exploatare auro-argentifera. De-a lungul anilor, clasa politica a avut o atitudine ambigua fata de proiect, iar declaratiile unor politicieni au fost uneori contradictorii.
„Pentru ca toate afacerile noastre privind proprietatile sunt localizate in Romania, suntem supusi unor anumite riscuri, incluzand o posibila instabilitate politica si economica, ce poate rezulta in deteriorarea sau pierderea concesiunilor miniere sau a altor drepturi similare. Explorarea minereurilor si activitatile in acest domeniu pot fi afectate in diverse feluri de instabilitatea politica si reglementarile guvernamentale referitoare la industria miniera, care pot include anularea sau renegocierea contractelor, modificari in legislatia romaneasca, schimbari in ceea ce priveste legislatia pentru impozitare, redeventa si taxe locale, restrictii asupra productiei, controlul pretului, controlul ratei de schimb, reglementari referitoare la export si import, restrictii la exportul aurului si in ceea ce priveste abilitatea de a repatria castigurile si de a plati dividende offshore, restrictii in ce priveste abilitatea de a detine depozite in moneda straina in conturile bancii offshore, la legislatia de mediu, practici de angajare si securitatea din mina. Nu poate exista nici o asigurare ca aceste restrictii si controale nu vor fi impuse in viitor”, se arata in documentul citat.

Constiinta civica sporita dupa incidentul
de la Baia Mare

Reprezentantii companiei isi informeaza, de asemenea, actionarii asupra riscului ca in cazul unui litigiu referitor la oricare din aceste probleme „putem fi supusi jurisdictiei unor instante din afara Canadei, ceea ce poate avea efecte negative in ceea ce priveste rezultatul”. „Orice modificare a legilor, regulamentelor sau schimbarile in ceea ce priveste atitudinea politica referitoare la investitiile straine directe in industria miniera romana sunt dincolo de controlul nostru”, se mai precizeaza in raportul adresat actionarilor.
Temerile staff-ului companiei tin si de modul in care romanii privesc astfel de investitii dupa incidentele produse la Baia Mare si Baia Borsa, cu toate ca numele „Gabriel Resources” nu a fost implicat acolo. Aceste situatii au fost analizate de echipe ale ONU si Uniunii Europene.
De asemenea, Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii (CIPD) a realizat un inventar al operatiunilor cu risc ridicat in tarile riverane Dunarii, mai precis Ungaria, Romania, Slovenia si Ucraina. Pe lista a fost inclus si iazul de decantare Saliste, administrat in prezent de „Minvest” Deva, situat in Rosia Montana, dar in afara proiectului „Gabriel”.
„Un incident la oricare dintre aceste facilitati incluse in inventarul CIPD, sau care se produce oriunde altundeva in Europa, este dincolo de controlul nostru si poate afecta atitudinea politica din Romania in ceea ce priveste activitatea miniera. In particular, o schimbare in atitudinea de sustinere a activitatii miniere poate afecta posibilitatea noastra de dezvoltare sau ne poate impiedica sa dezvoltam o noua mina la Rosia Montana”, se mai arata in document.
Temerile celor de la „Gabriel Resources” pot fi intemeiate, avand in vedere fluctuatiile in declaratii ale unor politicieni romani cu privire la proiect si atitudinea ambigua pe care au avut-o guvernele de pana acum. Chiar si presedintele Romaniei, Traian Basescu, dupa ce si-a anuntat sprijinul neconditionat fata de investitie, si-a nuantat ulterior pozitia.
De asemenea, o serie de politicieni locali au facut, de-a lungul anilor, declaratii contradictorii cu privire la viitorul proiect auro-argentifer.

Cele mai citite

Prognoza meteo pentru Anul Nou și luna ianuarie 2025: Vreme mai caldă decât de obicei

Meteorologii au emis o prognoză detaliată pentru perioada sărbătorilor de Anul Nou și pentru luna ianuarie 2025, anunțând temperaturi mai ridicate decât cele normale,...

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...
Ultima oră
Pe aceeași temă