Peste 66.500 de metri patrati de constructii, institutii publice, locuinte, spatii de odihna si agrement, drumuri si alei de acces si chiar o parcare subterana, reprezinta promisiunile pe care reprezentantii companiei canadiene „Gabriel Resources” le fac locuitorilor din comuna Rosia Montana (judetul Alba), cu scopul de a-i determina sa se mute din casele lor pentru a face loc lucrarilor de exploatare aurifera. Noua localitate ce va fi amenajata va fi un hibrid intre o comuna si un mic orasel de munte.
Reprezentantii „Gabriel Resources” au organizat, ieri, la locatia viitoarei unitati administrative, un eveniment de prezentare a cladirilor si a caselor ce vor fi ridicate in viitor. Conducerea companiei a prezentat, de asemenea, si pretul caselor nou-construite. Noua Rosia Montana va fi amenajata de „Gabriel Resources” pentru locuitorii actualei comune care vor dori sa se mute din zona afectata de exploatare.
Potrivit arhitectului implicat in constructia noii comune, Ioan Strajan, localitatea va reprezenta un experiment arhitectural cu relevanta nationala. „De foarte putine ori se intampla sa ai parte de un spatiu natural atat de frumos ca sa construiesti” a spus acesta.
Strajan a mai mentionat ca pretul unei case ar putea ajunge la 25.000-35.000 de dolari SUA. Presedintele „Gabriel Resources”, Alan Hill, a spus ca 25 la suta din pretul viitoarelor locuinte va fi suportat de companie. De asemenea, acesta le-a mai promis oamenilor care se vor muta in noul sat un loc de munca garantat in perioada de constructie a minei.
„Pana in prezent avem 20 de solicitari pentru gospodarii in locatia Piatra Alba, insa credem ca numarul acestora va creste imediat ce va demara constructia propriu-zisa. Piatra Alba este un proiect conceput pentru si impreuna cu oamenii din Rosia Montana si de aceea avem nevoie de tot suportul autoritatilor locale pentru a putea raspunde dorintelor oamenilor de a demara constructia in cel mai scurt timp”, a mai spus Alan Hill.
Dealul Piatra Alba, ales pentru amplasarea noului centru administrativ, este situat in partea de Vest a comunei, intre valea Abrudului si cea a Rosiei. De-a lungul coamei, paralela cu drumul judetean, terenul este lipsit de vegetatie majora, fiind practic vorba de o pasune.
Pentru a pastra caracterul zonei, arhitectii au propus ca in noile zonificari sa fie evitate defrisarile masive si sa se incerce o integrare organica a noilor constructii. Ioan Strajan a criticat, in urma cu aproximativ doua saptamani, in prezenta presedintelui „Gabriel Resources”, Alan Hill, institutiile statului, despre care a afirmat ca manifesta ambiguitate fata de proiectul de exploatare auroargintifera din Apuseni.