2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecial"Gabriel Resources" face regulile dezbaterilor pentru autorizatia de mediu

„Gabriel Resources” face regulile dezbaterilor pentru autorizatia de mediu

Modul in care au fost organizate dezbaterile publice legate de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana (judetul Alba) a fost criticat in termeni duri de mai multe organizatii neguvernamentale, dupa sesiunea organizata la Bucuresti. Inca de la prima dezbatere, organizata chiar in comuna din Muntii Apuseni, reprezentantii companiei canadiene „Gabriel Resources” si cei ai Ministerului Mediului au stabilit principala regula: cinci minute pentru fiecare vorbitor, indiferent de ce ar fi avut acesta de spus si fara drept de a se reinscrie.
„Titularul de proiect, societatea romano-canadiana "Rosia Montana Gold Corporation", fraudeaza dezbaterea publica prin aducerea de autocare cu persoane interesate sa prezinte cat de mult isi doresc proiectul de distrugere a Rosiei Montane. Dupa intoxicarea cu reclame despre ideea RMGC de "salvare" a zonei, dezbaterile publice din cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului sunt imaginea unui fals emis de aceasta societate, atat din cauza lipsei documentelor pe care erau obligati sa le prezinte pentru aceasta dezbatere, cat si din cea a perturbarilor aduse dezbaterilor publice. Toate acestea se petrec sub ochii pe jumatate inchisi ai autoritatilor de mediu”, se arata intr-un comunicat dat, ieri, publicitatii de catre mai multe ONG-uri, printre care Centrul pentru Resurse Juridice si Fundatia pentru o Societate Deschisa.

„Dezbaterea trebuia oprita”

Reprezentantii celor doua organizatii acuza faptul ca dezbaterea publica s-a transformat intr-un scandal generalizat si ca s-ar fi impus stoparea intalnirii si desfasurarea ei in alte conditii si cu alti moderatori, mai buni. Reprezentantul unui alt ONG semnatar al declaratiei de presa, Fundatia „Terra Mileniul III”, Ionut Apostol, a spus ca proiectul ar fi trebuit stopat de mult pe baza unei simple analize de costuri si beneficii pentru Statul Roman.
De asemenea, opozantii proiectului au mai vorbit despre „manipularea opiniei publice, inertia si complicitatea autoritatilor si substituirea unor interese de grup interesului public”. Reprezentantii organizatiilor respective au mai reprosat ca nu sunt facute publice nici un fel de informatii despre: „capacitatea tehnica a SC "RMGC" SA ("Gabriel Resources") pentru exploatare miniera prin folosire de cianuri; experienta acesteia in exploatare miniera pe baza de cianura, sau de orice alt fel; capacitatea financiara a titularului de proiect”.
In plus, acestia au mai cerut explicatii legate de ancheta penala ce are ca obiect constituirea RMGC, la care Statul Roman este actionar cu 19,3 la suta.

Reguli „batute in cuie” de Ministerul Mediului

Dezbaterile publice care au avut loc pana acum s-au desfasurat cam in aceeasi nota: reprezentantii Ministerului Mediului au manifestat o preferinta evidenta spre companie, acceptand inca de la prima intalnire, cea de la Rosia Montana, cateva reguli printre care si aceea ca fiecare vorbitor sa se incadreze in cinci minute.
Asa s-a intamplat in cateva randuri la dezbaterea de la Alba Iulia. In plus, inainte de dezbatere a fost organizata o asa-zisa sesiune de informare, in care era prezentat pe scurt proiectul „Gabriel” sau au fost proiectate filme propagandistice cu exploatari din alte tari (unul dintre acestea avandu-l in prim plan chiar pe Dan Chisu in rol de prezentator).
De cealalta parte, cei prezenti nu au ocazia sa auda si prezentarea unor informatii de catre opozantii proiectului, care sunt limitati la a pune intrebari.

Cele mai citite

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

Procurorul general al Israelului solicită anchetarea soției lui Benjamin Netanyahu

Procurorul general al Israelului, Gali Baharav-Miara, a solicitat joi deschiderea unei anchete în cazul soției prim-ministrului Benjamin Netanyahu, Sara Netanyahu, în urma unor acuzații...

Studiu: Peste 27% dintre români sunt pesimiști în legătură cu viitorul

Conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research, peste un sfert dintre români (27%) se declară pesimiști în privința anului 2025, o creștere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă