16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecial"Gabriel Resources", acuzata ca si-a adus aplaudacii la Arad

„Gabriel Resources”, acuzata ca si-a adus aplaudacii la Arad

Dezbaterea publica pe tema proiectului privind exploatarea zacamantului auroargintifer de la Rosia Montana (judetul Alba), organizata la sfarsitul saptamanii trecute in municipiul Arad, a adunat mai multi contestatari, printre care si fostul senator Avram Craciun. De asemenea, o atitudine critica a avut si directorul medical la Spitalul Municipal, Teodora Olaru.
Cei care au asistat la dezbatere s-au asteptat la discutii libere, dar au avut parte de huiduieli adresate contestarilor de cei care sustin proiectul Rosia Montana, mare parte dintre acestia fiind minori imbracati cu tricouri galbene si verzi, cu insemne pro investitiei propuse de „Gabriel Resources”. Astfel, majoritatea aradenilor care au luat cuvantul i-au acuzat pe reprezentantii companiei de organizarea unei mascarade in care cuvantul de ordine a fost propagandistica.

„Metode de intimidare jenante”

Fostul senator de Arad in mandatul 2000-2004, Avram Craciun, a fost unul dintre cei care au criticat in termeni duri modul de organizare a acestei dezbateri. Potrivit acestuia, de la initiativa organizatorilor de a limita luarile de cuvant la 5 minute si continuand cu unele prevederi in totala neconcordanta cu legislatia actuala a proiectului, totul a semanat a „mascarada ieftina”.
„Am crezut ca e vorba despre o dezbatere publica si nu despre o propaganda a proiectului. Daca stiam ce se intampla aici, nu participam. E bine ca a avut loc aceasta dezbatere, insa modalitatea in care a fost organizata lasa mult de dorit. Eu nu sunt impotriva societatii si a proiectului, insa ma declar total impotriva modalitatilor de exploatare a aurului pe care compania canadiana intentioneaza sa le puna in practica”, a spus fostul parlamentar.
Printre persoanele care s-au declarat impotriva proiectului se numara si cele originare din Rosia Montana. Teodora Olaru, directorul medical al Spitalului Municipal din Arad, a precizat ca nu poate decat sa se simta jignita de faptul ca in timpul in care si-a exprimat pozitia a fost in continuu fotografiata din toate unghiurile, ba mai mult, din spatele salii s-au auzit vociferari.

Imagine eronata a Rosiei, prezentata de „Gabriel”

„Sunt originara din Rosia Montana, am avut si o casa in localitate pe care am vandut-o acestei companii. De asemenea, in toate clipurile publicitare au fost prezentati oameni urati din Rosia Montana, case urate, in timp ce se vorbea despre patrimonial cultural. Nu aceasta este imaginea Rosiei Montane”, a spus Teodora Olaru.
Medicul a mai acuzat faptul ca exista in sala zeci de persoane aduse in mod special din Rosia Montana si transformate in „aplaudaci”.
Strigatele s-au amplificat in momentul in care activistii „Greenpeace” au luat cuvantul. Prestatia lor a fost catalogata de cei de la „Gabriel Resources” ca fiind „slabuta, in raport cu renumele pe care si l-au facut”.
Reprezentantii companiei au raspuns, pe rand fiecarei persoane care s-a declarat impotriva proiectului, precizand ca vehementa lor se datoreaza necunostintei datelor. Acestia mai sustin ca investitia „Gabriel Resources” nu se va face fara respectarea legislatiei romanesti si a celei internationale privind protectia mediului.

Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă