3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialFuziunea PNL-PD se impiedica de orgolii si interese personale

Fuziunea PNL-PD se impiedica de orgolii si interese personale

Proiectul „Alianta Dreptate si Adevar Ð PNL-PD” si-a dovedit eficienta. Tra-ian Basescu a ajuns la Cotroceni, iar cele doua partide au coagulat in jurul lor o coalitie care asigura guvernarea. Intre partenerii de alianta au existat si, probabil, vor mai exista frictiuni. Unii dintre liberali considera ca este vorba despre un comportament democratic, de libera exprimare si, in consecinta, de o relatie normala. Putin mai impulsivi, democratii au facut publica fuziunea dintre cele doua partide fara ca, in prealabil, sa-i fi anuntat si pe liberali. Declaratiile partilor s-au batut cap in cap: liberalii sunt departe de a accepta fuziunea, iar democratii considera ca la alegerile din 2008 Alianta trebuie sa fie un singur partid. Deputatul democrat Laurentiu Mironescu este adeptul fuziunii. Teoretic, ar fi in stare sa renunte la pozitiile pe care le ocupa in PD daca unificarea ar deveni realitate. Mironescu spune ca fuziunea ar fi varianta oferita electoratului, care astfel ar uita definitiv de PSD.

– Cum priviti fuziunea cu PNL?…
– Nu mi se pare un proiect rau… Am ascultat atent discursul lui Ba-sescu de acum catva timp… A spus ca proiectul (Alianta D.A.) a fost facut ca sa aiba o finalitate si a fost indeplinit pana la jumatate. Asa este! Ne-am strans impreuna, am castigat alegerile, acum trebuie sa se intample si restul, adica fuziunea celor doua partide. Ambii presedinti au iesit si au sustinut continuarea proiectului, pentru ca si-a aratat efectul. S-au adunat procente de la noi si de la ei si am castigat alegerile (bine, ajutati de dl Basescu!). Trebuie sa depasim anumite lucruri care impieteaza proiectul, si anume orgoliile personale, tendinta omului de a-si vedea interesul propriu inaintea celui colectiv. Ipotetic vorbind, as fi in stare sa renunt la pozitiile din PD pentru succesul unui astfel de proiect. Banuiesc ca lucrurile vor merge ingemanat, aici, pe plan local. Cred din tot sufletul in proiectul asta.
– Fuziunea ar putea sa aiba efecte negative asupra partidelor? Daca se desprind grupulete din PD si PNL pentru ca unii nu vor mai ocupa functii?
– Ce o sa se intample!? Este exact ce va spuneam mai devreme… Privesc problema constructiv… Sunt lucruri care infirma ce spun adversarii fuziunii. De exemplu, desprinderea PNL din CDR a facut posibila intrarea liberalilor in Parlament, iar PNTCD, nu… Asta a fost caracteristica unei epoci: acum numarul partidelor s-a restrans, piata sentimentelor s-a sedimentat. Cetateanul devine din ce in ce mai scrupulos cu cei pe care ii investeste cu increderea lui. Cine si-ar fi imaginat ca Nastase va fi atat de atent examinat vizavi de cum, in ce fel si cat a strans el in perioada madatului.

– Asta nu s-ar fi intamplat daca PSD ar fi castigat alegerile…
– Asa este! Rezultatul a fost foarte strans. O mare parte din romani au vazut in Basescu mesagerul acestei posibilitati. Lucrurile, dupa cum se vede, incep sa se curete. Cred ca ceea ce face Basescu acum vine sa consfinteasca revolutia din Romania… Abia acum! Pentru simplul fapt ca guvernele care s-au perindat in 15 ani la putere au fost formate cu membri ai esalonului 2 sau 3 din partidul comunist. Au avut in cap sa ajunga intr-o anumita pozitie care sa copieze, intr-un fel, privilegiile lui Ceausescu. Uitati-va la dl Nastase… Se spunea ca era in stare sa mearga cu girofarul chiar si la baie… Asa este! Asta au dorit… Locuinte de protocol, vanatoare… Nu vedeti un mic Ceausescu in toti astia?! Pai vedeti!… Sper ca lucrurile astea sa se termine. Mergem spre Europa unde nu mai exista „atomizarea” asta a partidelor. Exista curente foarte clare. O hotarare legata de fuziune poate fi luata si prin prisma faptului ca PPE are foarte mare reprezentare in Parlamentul European, spre deosebire de aripa liberala, care este foarte retrasa. Trebuie sa facem o miscare inteleapta. Fuziunea este o decizie politica de mare anvergura. Eu asa vad… Trebuie cantarit foarte bine, si nu de oa-meni care au intrat in politica de un an si jumatate…
– Ce parere aveti despre ce se intampla la social-democrati?
– Culeg ce au semanat. Au avut mentalitate de ciocoi, au impins fanariotismul pana la paroxism. Ce i se intampla lui Nastase mi se pare foarte meritat. Si inca am impresia ca nu i se intampla ceea ce trebuie, pentru ca eu nu vreau sa cad in pacatul de a pomeni prea des despre mostenirea trecutului. Din punct de vedere al strategiei Romaniei, ce a facut PSD semana cu un sabotaj cu rezultate foarte bune. In '40 nemtii s-au aliat cu noi pentru petrol. Cel mai mare bombardament al aliatilor a fost, apoi, la Ploiesti. S-au starnit invidii la nivel regional datorita resurselor pe care le avem. Ce am facut in guvernarea PSD?! Le-am dat degeaba! Nu ne-a mai bombardat nimeni, nu a trebuit sa ne mai aliem cu un dictator… A fost privatizarea Petrom, era o societate care avea profit, cumparasera campuri petrolifere in Kazahstan… De ce altii pot sa vanda la noi, iar noi nu putem sa facem acelasi lucru la altii?! Compania s-a vandut pe 500 de milioane de euro, un bacsis! In contractul de privatizare au fost trecute si resursele de pe teritoriul tarii. Astea le-a facut dl Nastase, caruia ii mai rasare acum cate o vila, o matusa, un unchi. Carcotas fiind, nu pot sa nu ma gandesc de unde le are?! Combinatul de la Galati. Unul pe jumatate cat al nostru a fost vandut de turci pe 2,5 milioane de dolari, fondului de pensii al armatei turce. S-a privatizat, dar a cumparat tot o entitate financiara care tot bani turcesti inseamna. A urmat alta tranzactie, s-a vandut o parte celui mai mare grup siderurgic din lume care asigura managementul, dar banii raman in Turcia. Noi am vandut Galatiul cu o suma cu 20 de milioane de dolari mai mica decat a costat nunta fetei lui Mittal, care a costat 50. ALRO Slatina si combinatul de la Tulcea au fost vandute tot pe bacsisuri, iar toate se innoada la domnul asta cu matusa…

– Sunteti la putere. Puteti sa puneti intrebari?
– Incerc sa fac tot ce pot ca o mica rotita in angrenajul Aliantei sa spuna cu voce tare toate aceste lucruri, care sunt sabotaje la adresa acestei tari. Pot sa vorbesc, pentru ca pentru mine este o explicatie ca nu avem bani de spitale sau de altele. Daca faci afaceri cum este cea de la Galati, e normal sa nu ai bani. In loc sa tii o companie ca Petrom, care era pe profit, acum stai sa iasa Basescu sa intrebe de ce pretul este ala care e… Asa e in toata lumea.. Dar trebuie sa realizam corelarea dintre veniturile romanului si preturile pietei. Treaba asta se poate face prin mecanismele pietei care au fost distorsionate de PSD. Trist este ca nu le mai poti pune la loc. Pe vremea CDR, a fost inventat Decebal Traian, un ministru foarte bun, care a echilibrat Romania sub Isarescu, dar au castigat alegerile lacustele astea care au distrus tot. Au vandut si ce nu aveau. Trebuie sa invatam din ce s-a intamplat atunci. Romanul nu trebuie sa mai aiba optiunea PSD. Prin prestatia noastra trebuie sa oferim atat de mult bine tarii asteia incat sa nu se mai gandeasca la faptul ca PSD exista.

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...

România la „dietă” economică: top model sau moare de inaniție

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit recent despre „dieta” economică, completată cu sintagma „să strângem cureaua”. Mesajul este clar: România trebuie să-și ajusteze politicile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă