Posibilitatea ca PD si PNL sa devina un singur partid este subiect de dezbatere intre politicieni. Cei mai interesati sunt, cum este si firesc, partenerii Aliantei „Dreptate si Adevar”, care au reusit performanta de a-i trece in opozitie pe social-democrati. Problema este delicata pentru unii, salutara pentru altii, imposibila pentru adversarii ideii care nu inteleg cum ar putea fi impacate doctrinele celor doua partide. Daca va exista vointa politica, fuziunea se va realiza, iar partidul astfel format ar putea sa-si incerce puterile la alegerile locale si generale din 2008. In opinia senatorului liberal Puiu Hasotti, problema e cu… doua taisuri: „Personal, nu exclud posibilitatea fuziunii, nu sunt un adversar al fuziunii din principiu. Am spus si spun ca fuziunea dintre PD si PNL nu este una ca oricare alta. PNL a mai trecut prin asa ceva: a facut 7-8 fuziuni, dar cu partide mici, nesemnificative. Acum este vorba despre doua partide mari, cu doctrine diferite, care au grupuri parlamentare separate in Parlamentul European”.
Aliaj, nu lipitura
In opinia lui Puiu Hasotti, unificarea cu democratii trebuie abordata de jos in sus. Cu alte cuvinte, decizia fuziunii trebuie luata de organizatiile din teritoriu, iar conducerea centrala sa se supuna deciziei majoritatii. „Trebuie sa vedem ce zic nu anumiti lideri de la Bucuresti, ci filialele din teritoriu. Au fost discutii exploratorii. Nu este vorba despre ce spune presedintele judetean, ci despre ce zice organizatia judeteana”.
Hasotti considera ca fuziunea trebuie gandita ca un „aliaj”, nu ca o „lipitura care sa se vada”, cu consecintele ce decurg dintr-o astfel de actiune. Este posibil sa se produca „rupturi” mari sau mici, sciziuni in interiorul celor doua partide, trebuie stabilita doctrina, pentru noua formatiune, sa se stabileasca cine va fi presedinte, cum se vor imparti functiile de conducere. Fuziunea trebuie sa se realizeze cel tarziu in 2007, pentru ca timpul ramas pana la alegeri sa poata fi folosit pentru promovarea noului partid.
Alianta si-a demonstrat eficienta
„Pana acum, la toate alegerile partiale, la nivel de tara, s-a demonstrat ca Alianta a castigat cu peste 70%. Se naste intrebarea: „Ce este mai eficace? Alianta sau fuziunea?!”. Din punct de vedere psihologic, fuziunea este mai buna decat alianta in primele sase luni dupa formare. Pe termen lung, doua partide strang mai multe voturi decat unul singur, dar un partid actioneaza mai coerent decat o alianta”, a spus Hasotti. Este firesc sa existe pareri pro si contra, iar decizia se va lua, asa cum spune senatorul, fie la centru, fie prin consultarea organizatiilor din teritoriu.