Romanii au ajuns sa fie cunoscuti peste hotare ca specialisti de inalta clasa in toate domeniile. Avem varfuri cu care trebuie sa ne mandrim. Sunt oameni de valoare pe care i-a crescut scoala romaneasca. In paralel insa ne confruntam cu lipsa de interes fata de carte. Tinerii isi aleg alt fel de modele. S-a rasturnat scara valorilor… Ingrijorator, dar adevarat… Tineretul este fascinat de modul in care banii pot fi castigati usor, fara munca, dar mai ales fara sa fie necesar sa petreci ani de zile in banca, intr-o unitate de invatamant. Este momentul ca societatea sa actioneze. Reforma in mentalitate trebuie sa inceapa de pe bancile scolii si sa se termine in zona unde este dorita cel mai putin: varsta a treia. Deputatul democrat Laurentiu Mironescu trage un semnal de alarma. Lucrurile trebuie sa se schimbe…
– Ce se poate face cu generatia varstnica, careia ii este frica de schimbare?
– Trebuie sa actionam. Eu am pierdut alegerile pentru organizatia judeteana din cauza unei paturi careia i-a fost frica de un lider mai tanar, care aduce altceva, in primul rand competitie. Or 50 de ani de comunism – casa de la stat, tu te faci ca muncesti, ei se fac ca te platesc – au inoculat un anumit tip de comportament. Din fericire, unii dintre ei se mai schimba pe parcurs… Au copii care muncesc afara si care vin de acolo cu alt comportament, alta mentalitate. Ceea ce ma ingrijoreaza, ca cetatean si ca parinte, este situatia disperata din invatamant care a evoluat intr-o directie ce nu mai ofera modelele corecte, ci modele… fecalizate. Este greu de lucrat cu subiectul asta. Domnul Becali indreapta tabla de la masina cu ranga, se suie pe ea si nu stiu ce mai face, ameninta si, culmea, un anumit segment de populatie il urmeaza. Nu are scoala, dar are bani. In ultimii ani a crescut patura sociala care il venereaza pe Becali. Este vorba despre modelul pe care il ofera. A facut bani iar lumea gandeste ca e smecher. Ne mai face domnul Becali si cate o surpriza placuta… S-a incordat, s-a substituit statului si a construit 200 de case. Am toata consideratia pentru gestul pe care l-a facut. Altii cu bani la fel de multi nu au facut-o.
– Cum priviti cazul Copos?
– Am ascultat ce a spus domnul Morar de la DNA. A zis ca trebuie sa renunte la demnitati, nu la functiile din partid. Este valabil si pentru Nastase. Nu ne intereseaza ca a renuntat la functia de presedinte executiv, dar a ramas la carma Camerei Deputatilor, care ii confera imunitate, desi la treaba asta nu ar trebui sa beneficieze de ea. Copos?! Mai tineti minte ce a facut Basescu cand s-a pus un semn de intrebare?! A zis: „Fratilor, luati-va imunitatea, eu imi dau demisia!”. Si-a dat demisia din Parlament, s-a supus controalelor si anchetelor… Asta inseamna sa fii om adevarat. Daca nici el nu a fost controlat, atunci nu stiu cine a fost…
– Cum apreciati atitudinea Partidului Conservator?
– Nu vreau sa comentez… Daca as spune ce am in cap, s-ar putea sa fiu acuzat de lipsa de maturitate. Trebuie sa decida daca vor in caruta sau pe jos. Trebuie sa facem un efort colectiv ca sa scoatem tara din mizeria din care a lasat-o PSD. Nu este neaparat mizerie actuala, cat potentiala. Este vorba despre ceea ce am mai spus: contracte facute in deficitul banului public, reaua intentie a existat in absolut tot ce au atins… Trebuie sa prezentam lucrurile asa cum sunt, nu prin ochii domnului Voiculescu, care poate mai vrea ceva.
– Una dintre initiativele dumneavoastra legislative s-a finalizat. Despre ce este vorba?
– Este vorba despre statutul personalului de pe platformele de foraj marin. Este un amendament la Codul Muncii ce confera acestei categorii de angajati drepturi la pensionare si stabileste liminta de varsta pentru iesirea din activitate. Completarile la Codul Muncii au fost elaborate impreuna cu reprezentantii sindicatelor din domeniu si cred ca a iesit un lucru bun. Sunt stipulate prevederi clare: varsta de pensionare 45 de ani, 20 de ani de munca. Ministrul, poate si pentru ca este membru al Partidului Democrat, a perceput corect aceste propuneri. Daca vreti, este vorba depre un act de dreptate ce trebuia facut. Putini stiu in ce conditii muncesc petrolistii de pe platformele marine. Nu doresc nimanui sa se afle acolo cand marea este montata. Munca lor ar putea fi comparata cu cea a marinarilor de pe navele petroliere, numai ca ei doar transporta, nu muncesc la extractia titeiului. In ambele cazuri insa se sta pe un butoi cu pulbere. Daca regulile nu sunt respectate strict… Nici nu vreau sa ma gandesc la consecinte…
– Opinia publica a avut o perceptie negativa a modului in care parlamentarii incearca sa aiba o viata tihnita, chiar daca nu vor mai obtine un mandat. Ce parere are deputatul Mironescu?
– Eu am votat impotriva privilegiilor privind pensiile, indemnizatiile tranzitorii… Am considerat ca este inoportun momentul ca alesii sa manifeste grija pentru propriile persoane, in conditiile in care situatia este grava pentru majoritatea romanilor. Era o discordanta prea mare intre noi si cei care ne-au ales. In schimb m-am pronuntat pentru dupa ce au fost operate modificarile. Se pare ca pentru unii este foarte important statutul pe care il vor avea dupa ce nu vor mai fi parlamentari. Asta e…