Procurorii Biroului Teritorial Sibiu al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), in colaborare cu politisti din cadrul Centrului Zonal Alba Iulia, au retinut, marti, doi membri ai unei grupari specializate in fraude pe Internet. Acestia au reusit sa insele zeci de cetateni din SUA, Australia, Polonia, Lituania, Noua Zeelanda sau Germania.
Cu ocazia unei actiuni de amploare desfasurate in municipiul Sibiu, au fost retinuti Isaia Mihai P., in varsta de 24 de ani, si Gheorghe T. (28 de ani), ambii din judet.
De mentionat ca in iunie 2005, au fost identificati si prinsi ceilalti membri ai grupului infractional Ð respectiv Horatiu Octavian R., Marius Petru T., Ionut Cosmin D., Cosmin Radu B., Dincu Constantin C. Ð ce sunt cercetati tot pentru savarsirea de infractiuni privind fraudele informatice.
Procurorii si politistii au retinut in sarcina inculpatului Isaia Mihai P. faptul ca a aderat la grupul infractional in toamna anului 2004, cu scopul de a comite infractiuni de fraudare a unor persoane, prin sisteme informatice. Pentru realizarea scopului propus, membrii gruparii au accesat neautorizat sisteme informatice, au sustras ID-uri si parole ale unor utilizatori, precum si date de identificare aferente unor carti de credit.
S-a mai retinut ca, dupa audierea unor martori, inculpatul a incercat sa-i determine pe acestia sa isi schimbe declaratiile. De altfel, la propunerea procurorilor, pe numele lui Isaia Mihai P. a fost emis un mandat de arestare preventiva pe 29 de zile. Tot in ceea ce-l priveste pe inculpat, anchetatorii au mai descoperit faptul ca acesta, impreuna cu Gheorghe T., au deposedat prin violenta si amenintare, in mai 2005, o persoana de un telefon mobil in valoare de 22 milioane lei vechi. Telefonul a fost gasit, ulterior, cu ocazia perchezitiei efectuate la domiciliul lui Isaia Mihai P.
Pana in prezent, prejudiciul cauzat de membrii gruparii se ridica la suma de 350.000 de dolari. Metoda de lucru a inculpatilor consta in postarea unor oferte fictive de produse electronice (TV, aparate DVD, telefoane, calculatoare) pe diferite site-uri de Internet. Uneori site-urile respective indrumau victimele spre un alt site de intermediere a vanzarii de produse electronice, care era controlat tot de membrii gruparii din Sibiu.
Prin aceste metode, membrii grupului au reusit sa convinga victimele ca produsele au fost platite si ca trebuie sa le trimita prin posta in Romania, la Sibiu sau in alt oras din Europa, de unde le recuperau cu ajutorul firmelor de transport calatori.